U trendu

Zahvalnica Radoslavu Zelenoviću za zavrsetak mandata u SANU

BEOGRAD – Povodom završetka mandata na mestu upravnika Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU, prof. Radoslav Zelenović primio je danas zahvalnicu koju mu je uručio akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU.

Zelenović je ovom prilikom podsetio na početke kada je 2016. godine odlučio da nakon rada u Jugoslovenskoj kinoteci osnuje centar za digitalizaciju.

Kako je rekao, cilj im je bio da nacionalno blago i kulturno nasleđe sačuvaju od propadanja i spreče da bude oštećeno.

Do 2018. godine, podseća Zelenović, otvorili su Arhiv u Beogradu i audio-vizuelno odeljenje u Sremskim Karlovcima, obezbedili kvalitetnu opremu i obučili brojne mlade ljude za rad na tim mašinama.

„Tokom 2019. godine za šest meseci digitalizovali smo oko 187.000 strana građe različite vrste i složenosti, ali tu toliko još da znam da će taj posao trajti još jako dugo“, kazao je Zelenović.

On je istakao da je njihova ideja da Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU bude servis za sve one institucije koje nemaju mogućnost da se bave poslom te vrste, ali i da sakupe građu koja će služiti stručnoj i široj javnosti.

„Uz zahvalnost ostaje pitanje da li je moglo bolje, moglo je, ali da je moglo više, to vas uveravam da nije“, kazao je Zelenović.

Do kraja godine očekuje ga, kako je dodao, da sakupi građu – od pokretnih slika, do audio zapisa iz RTS, Kinoteke i Filmskih novosti, kao i svih novina koje imaju arhive, kako bi napravili digitalnu kartu SANU koja će biti dostupna javnosti.

Akademik Vladimir S. Kostić zahvalio je Zelenoviću na trudu i doprinosu od osnivanja do danas i kazao da je važna činjenica što su nabavili opremu uz koju obučeni operateri mogu da digitalizuju i do 2.000 stranica na dan.

Novi upravnik Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU, akademik Aleksandar Kostić istakao je da će se kao i do sada truditi da digitalizacija bude na svetskom nivou prateći vrhunske standarde.

„Veoma je važno što smo nabavili opremu uz koju ćemo moći da digitalizujemo i pergament iz 14. veka i knjigu od pre nekoliko godina. Pored same digitalizacije, važno je obezbediti i meta podatke, korisničke aplikacije, jer ta građa pre svega mora biti pretraživa, kako ceo posao ne bi bio uzaludan“, objasnio je Kostić, dodajući da je cilj da se u budućnosti povežu sa svetskim institucijama za digitalizaciju.

„Potrebno je da budemo referentni centar za istraživanje, eksperimintisanje i prikupljanje znanja o digitalizaciji. Želimo da se svetski centri u budućnosti ugledaju na naš“, rekao je akademik, zaključivši da je pred njima rad na očuvanju celokupnog kulturnog blaga iz Arhiva i biblioteke SANU „jer ono visi o koncu zbog uslova u kojima se nalazi.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.