U trendu

Završen konkurs za najbolje inovatore

BEOGRAD – Povodom obeleÅŸavanja 98. godiÅ¡njice Zavoda za intelektualnu svojinu, a sa ciljem promovisanja značaja zaÅ¡tite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i druÅ¡tva, dodeljene su nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) u četiri kategorije.

Pobednik takmičenja u kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača za patent – Nagrada WIPO Medal for Inventors, pripala je plastičnom hirurgu dr Jadranu Bandiću i pioniru u oblasti nanotehnologija i osnivaču Centra za molekularne maÅ¡ine na MaÅ¡inskom fakultetu Univerziteta u Beogradu prof. dr Đuri Korugi.

Oni su nagrađeni za pronalazak pod nazivom „Analitičke metode procene tkiva“, koji je patentiran u SAD-u i koristi se u ranoj dijagnozi melanoma ili njegovoj prevenciji.

Nagrada „WIPO IP Enterprise Trophy“, koja se dodeljuje pravnim licima za registrovani industrijski dizajn, pripala je kompaniji „Soma group doo“ iz Beograda, koja je nosilac pet međunarodno registrovanih industrijskih dizajna za komadni nameÅ¡taj koji se izvozi na trÅŸiÅ¡te Evropske unije i Å vajcarske.

Dr Gorica Ljubenov, diplomirani arhitekta iz Beograda dobila je „WIPO Medal for Creativity“ u kategoriji najbolje monografsko delo/studijska izloÅŸba sa katalogom u oblasti druÅ¡tveno humanističkih nauka i to za studijsku izloÅŸbu i prateću monografiju/katalog koji su posvećeni tradicionalnom graditeljskom znanju i nasleđu na Staroj planini, koje predstavlja prirodno dobro od izuzetnog značaja.

U okviru kategorije učenik ili grupa učenika srednje Å¡kole, nagrada „WIPO Sćoolćildren’s Trophy“ dodeljena je Sari MiloÅ¡ević, učenici trećeg razreda Gimnazije u Inđiji, za pronalazak „Modifikacija barijum titanata dopiranog lantanom i potencijalna primena“ u oblasti inÅŸenjeringa, sa konkretnom primenom za merenje vlage i nivoa vodonika u vazduhu.

Dodeljena je i nagrada „WIPO Users’ Trophy“ privrednom druÅ¡tvu za proizvodnju, preradu i promet „Nelli doo“ iz Loznice, koje je tokom proteklih godinu dana u odnosu na sva domaća pravna lica imalo najveći broj podnetih međunarodnih prijava za ÅŸig.

Nagrade će biti uručene 16. novembra na proslavi Zavoda za intelektualnu svojinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.