U trendu

Bila je najveća svih vremena, a onda žrtva komunizma i seksualnog zlostavljanja

Najbolja gimnastičarka svih vremena, legendarna Rumunka Nađa Komaneči, proslavila je juče 59. rođendan. Prva savršena desetka na Olimpijskim igrama, najmlađa šampionka u istoriji gimnastike, petostruka osvajačica zlatne medalje na OI, višestruka prvakinja Evrope i sveta – neponovljiva Nađa. Ostaće upamćena po fantastičnim sportskim uspesima, ali i neverovatnoj životnoj priči.

Nađa je odrasla u malom rumunskom gradiću Onesti. Bila je prepuna energije koju je trebalo usmeriti na neki sport. Majka je odlučila da je upiše na gimnastiku i odmah je zavolela taj sport. Bila je jako uporna i vredna. Sate i sate provodila je u dvorani vežbajući. Trenirala je i po osam sati dnevno i uskoro je postala jedna od najboljih u zemlji.

Zanimljivo, ocenu 10.00 nije bilo moguće napisati na semaforima, pa je nakon njenog nastupa svuda pisalo 1.00. Kada je videla ocene bila je razočarana, nije mogla da veruje da je najlošija ikada, mislila je da je dobro odradila vežbe. Ubrzo su joj objasnili o čemu je reč i usledilo je veliko slavlje 14-godišnje Rumunke. Sedam čistih desetki!

Tako je preko noći postala nacionalna ikona. Njeno lice bilo je na poštanskim markama, a zahvaljujući njoj Rumunija više nije bila nepoznata zemlja. Nađa je postala prva gimnastičarka koja je uspela da slaviti na tri evropska prvenstva. Uzela je zlato 1975. godine, 1977. godine i 1979. Briljirala je i na Olimpijskim igrama u Moskvi. Osvojila je zlato na gredi i u parteru.

Međutim, godinu dana kasnije njen život polako je počeo da se pretvara u pakao. Naime, za vreme turneje u Americi, Nađin trener Bela sa suprugom je zatražio azil i dobio ga. Nađa se vratila u Rumuniju i usledilo je osam godina pakla.

Čaušeskuov režim stavlja je pod posebnu prismotru kako bi sprečili njen beg iz zemlje. Zabranili su joj putovanja, pratili su je agenti tajne službe, prisluškivali… Njena karijera bila je završena. Bila je zatvorenica rumunskog režima. Tih godina odlučila je da se posveti trenerskom poslu.

Nađa je u tom periodu bila prisiljena da se viđa i izlazi s Nikom Čaušeskuom, bahatim sinom ozloglašenog komunističkog diktatora Nikolaja Čaušeskua. Tatin naslednik veoma je voleo žene, pa se na njegovoj listi želja našla i Nađa. Često su viđani zajedno i on je svima predstavljao kao svoju devojku. Međutim, ona i dan danas tvrdi da nikada nije bila u vezi s njim, barem ne svojevoljno. Posle je isplivao podatak da je Niku seksualno zlostavljao.

Nađa je u to vreme bila zaljubljena u drugog muškarca. Šest godina mlađeg glumca i pevača Stefana Banika. Međutim, kada je Niku saznao za njihovu vezu, ali i da je Nađa zatrudnela s Banikom, poslao je tajnu službu kod Stefana. Naredio mu je da ostavi slavnu gimnastičarku ako želi da nastavi da živi.

Dan kasnije Nađa je u tajnosti abortirala i nakon toga pokušala da izvrši samoubistvo. Popila je čašu izbeljivača, a kasnije je tvrdila da je samo uzela pogrešnu čašu.

U novembru 1989. godine, nekoliko nedelja pre revolucije, Nađa je odlučila da pobegne iz zemlje. Upoznala je Konstantina Panaita i on je obećao da će joj pomoći pri begu. Pristala je. Prateći njegove instrukcije, preplivala je ledeni Dunav i hodala kilometrima kako bi se domogla Mađarske. Tamo su je primili i dopustili prelazak u Austriju, gde je čekao Panaita. Zajedno su otišli u američku ambasadu, dobila je politički azil i kartu za Njujork. U Americi je imala dosta prijatelja. Tamo je bio njen trener Bela i američki gimnastičar Bart Koner, ali Nađa je postala Konstantinov talac.

Panait, koji joj je omogućio beg iz Rumunije za pet hiljada dolara, držao je u zatočeništvu godinu dana. Iskoristio je to tako što je od intervjua i gostovanja Nađe po televizijama zaradio 200.000 dolara. Uz pomoć prijatelja uspela je da se preseli u Montreal, godinu dana posle bega iz domovine, i konačno započela normalan život.

Postala je jako bliska s Amerikancem Bartom Konerom, kog je upoznala još na Olimpijadi u Montrealu. Nakon godinu i po dana prijateljstva rodila se ljubav. Bart je pozvao Nađu da se preseli kod njega u Oklahomu i predložio joj da zajedno otvore školu za gimnastičare. Počeli su da žive zajedno, započeli posao i to je ujedno bio najsrećniji period u Nadijinu životu.

Venčali su se 1996. godine u blizu Bukurešta, a Bart je, po želji svoje supruge, prešao na pravoslavlje. Inače, Nađa je želela da joj kum na svadbi bude tadašnji predsednik Rumunije, Jon Ilijesku, koji je došao na to mesto nakon što je Čaušesku streljan. On se zahvalio na ovom „lepom gestu i prema zemlji i njenim roditeljima“, ali zbog službenog položaja nije mogao da joj bude kum. Ipak, bio je domaćin njenog venčanja, a na slavlje su bili pozvani i Robert de Niro, Arnold Švarceneger, Hilari Klinton…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.