U trendu

Novak 311 – započeo rekordnu nedelju na vrhu ATP liste

Najbolji teniser sveta Novak Đoković započeo je 311. nedelju na vrhu ATP liste i srušio rekord Rodžera Federera od 310 nedelja.

Svetski broj 1 postao je najbolji u istoriji po tom parametru i proći će još dugo vremena da ga neko ugrozi na toj poziciji, ukoliko se to uopšte ikad desi.

Đokovićev rezultat je impresivan, a sigurno će ga u narednom periodu još dodatno popraviti.

Njegov rekord bio bi još bolji da prošle godine zbog pandemije korona virusa ATP lista nije bila „zamrznuta“ pet meseci.

Iza Novaka i Rodžera je čuveni Amerikanac Pit Sampras (286 nedelja), pa Ivan Lendl (270), Džimi Konors (268), Rafael Nadal (209), Džon Mekinro (170), Bjern Borg (109), Andre Agasi (101).

Đoković je prvi put zauzeo poziciju broj 1 na ATP listi 4. jula 2011, neposredno nakon što je osvojio prvi trofej na Vimbldonu.

On je fantastično započeo ovu godinu osvajanjem rekordne devete titule na Australijan openu, ukupno sada ima 18 Gren slem trofeja i jasno je da mu je sledeći cilj da stigne Federera i Nadala, koji imaju po 20.

Takođe, jedini je igrač koji je osvojio Zlatni masters (titule na svih dever turnira), a drži i rekord sa 36 titula iz serije 1000.

Ukupno šest puta završavao je godinu kao najbolji na ATP listi i tu drži rekord zajedno sa Pitom Samprasom.

Osvojio je pet titula na ATP finalima sezone, a posebno važan je podatak da ima bolji međusobni skor i protiv Federera (27-23) i Nadala (29-27).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar