U trendu

Savić: Potrebna je kategorizacija klupskog sporta u Srbiji

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić rekao je danas da je potrebno izvršiti kategorizaciju klupskog sporta u Srbiji, jer će u suprotnom uspesi nacionalnih selekcija dolaziti u pitanje.

„Koliko god postojala kategorizacija na reprezentativnom nivou, mislim da bi trebalo da postoji i na klupskom nivou. Ne mislim tu samo na vaterpolo, već i na odbojku, rukomet, košarku i individualne sportove. Ideja koja bi trebalo da izraste u ozbiljnu stvar, to je spas klupskog sporta. Ukoliko nema spasa klupskog sporta i reprezentativni je u provaliji“, rekao je Savić novinarima u Beogradu.

„Mi smo u velikim problemima. Dobrim potezim i klupskom kategorizacijom može da se izađe iz ove krize“, dodao je on. 

Srbija će za organizaciju Evropskog prvenstva u vaterpolu u januaru 2016. godine u Beogradu potrošiti nekoliko miliona evra, a novinara je zanimalo da li je taj novac bilo bolje uložiti u razvoj klupskog sporta.

„Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina i Radnički već nekoliko godina pričaju o stanju u klupskom sportu u vaterpolu. Država pomaže reprezentativni sport, budžet je sasvim u redu, trudi se koliko može i tu nema problema… Organizacija EP je zbog popularizacije tog sporta, koji u kontinuitetu već 15 godina donosi medalje. Tu će biti trostruke koristi – za Vaterpolo savez, za državu i ono najbitnije za publiku. To je draž svega i ne treba mešati te stvari. Rezultate reprezentacije su pratili klubovi. Partizan i Zvezda su nedavno bili osvajači Lige šampiona, a Radnički je bio finalista i osvojio je LEN kup“, rekao je Savić.

Vaterpolista Filip Filipović je rekao da bi mediji trebalo da pomognu u popularizaciji, pogotovo pred Evropsko prvenstvo u Beogradu.

„Da se ne čujem redovno sa ljudima iz reprezentacije i saveza ne bih ni znao da je Evropsko prvenstvo u Beogradu. Mislim da bi ste vi mediji trebalo da učinite više na popularizaciji. Večito se napada, svako može bolje,  a da li ste vi uradili nešto povodom vaterpola, da li ste uradili neki intervju sa onima koji prave šampione?! Niste… Svi treba da pomognete i treba da podržite biser srpskog sporta, možda i najtrofejniji u istoriji na ovim prostorima“, rekao je Filipović.

Evropsko prvenstvo u vaterpolu održaće se od 10. do 23. januara 2016. godine u Beogradskoj areni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.