U trendu

Vlade Divac nagradjen Olimpijskim ordenom

Predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divcu danas je u Rio de Žaneiru uručen Olimpijski orden.

Kako je saopštio OKS, Divac je vredno priznanje Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), poslednjeg dana takmičenja na Igrama u Riju, dobio kao učesnik Olimpijskih igara 1988. godine u Seulu i 1996. godine u Atlanti i kao osvajač dve srebrne olimpijske medalje. U obrazloženju odluke navodi se da je Divac po završetku igračke karijere dao veliki doprinos kao društveno-sportski radnik, da je doprineo razvoju olimpijskog pokreta i pre svega razvoju olimpijskog sporta u Srbiji.

„Ovo je velika čast za mene, ali rekao bih pre svega za Olimpijski komitet Srbije i naš sport uopšte. Veoma mi je drago što ova čast dolazi u trenutku kada je naš olimpijski tim napravio istorijski uspeh na Olimpijskim igrama. Ovo priznanje je potvrda da je srpski sport prepoznat i visoko cenjen u medjunarodnim okvirima“, rekao je predsednik OKS po uručenju ordena.  

Prema Povelji MOK-a, Olimpijski orden se dodeljuje u specijalnim slučajevima kada neka osoba svojim aktivnostima promoviše olimpijske vrednosti, kada ostvari značajne zasluge u svetu sporta ili kada pruža doprinos razvoju olimpijskog pokreta, bilo putem ličnog dostignuća ili kao doprinos razvoju sporta uopšte.

Posle nekadašnjeg člana Medjunarodne fudbalske federacije (FIFA) doktora Mihajla Andrejevića i nekadašnjeg predsednika Medjunarodne rvačke federacija (FILA) Milana Ercegana, nosioci ovog priznanja su i Borislav Stanković, kao počasni član MOK-a, i Djordje Perišić, u tom trenutku odlazeći generalni sekretar Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK).  

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike