U trendu

ADB snizila procenu rasta Azije za 2019. godinu na 5,8 odsto

MANILA – Azijske države u razvoju mogle bi sledeće godine da rastu sporije nego što se pretpostavljalo, jer trgovinski rat između SAD i Kine nanosi štetu ekonomijama regiona koje se oslanjaju na izvoz, saopštila je danas Azijska razvojan banka (ADB).
Zatezanje globalne likvidnosti može se takođe odraziti na poslovnu aktivnost kroz veće troškove zaduživanja, pri čemu postoji i stalni rizik od odliva kapitala, navodi ADB u izveštaju, a prenosi Rojters.

Finansijska institucija sa sedištem u Manili je zadržala procenu ekonomskog rasta regiona za ovu godinu na nivou od 6,0 procenata u ažuriranom Izveštaju o razvoju Azije. Međutim, srezala je prognozu rasta za 2019. godinu sa prvobitnih 5,9 odsto na 5,8 procenata.

„Rizici u pogledu perspektiva rasta se intenziviraju“, rekao je glavni ekonomista ADB-a Jasujuki Savada, ukazujući na potencijalni negativan uticaj američko-kineskih trgovinskih tenzija na regionalne lance snabdevanja i rizik od iznenadnog odliva kapitala ukoliko Federalne rezerve ubrzaju podizanje kamatne stope.

Rast regiona od 5,8 odsto u 2019., koliko je prognozirala ADB, bio bi najsporiji od 2001. godine, kada je zabeležena ekspanzija od 4,9 posto.

Izveštajem je obuhvaćeno 45 zemalja azijsko-pacifičkog regiona.

Najnovije prognoze ADB-a nisu uzele u obzir nove tarife koje su u ponedeljak SAD i Kina uvele jedna drugoj na uzajmni uvoz robe.

Savada je rekao da te dodatne carine neće znatno promeniti ADB-ove prognoze rasta, ali je dodalo da se „eskalirajući“ trgovinski konflikt mora pažljivo pratiti.

Prema ADB-u, kineska ekonomija će iduće godine porasti za 6,3 odsto, što je niže od julske projekcije od 6,4 procenta i slabije od procene rasta za tekuću godinu od 6,6 posto, koja je ostala nepromenjena u odnosu na raniju prognozu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.