Ambasador Kine: Drugi su ljubomorni na naše sporazume sa Srbijom

Kina će na Petom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Rigi najviše sporazuma potpisati sa Srbijom, kaže ambasador Kine u Beogradu Li Mančang, dodajući da će među prvim sporazumima biti potpisan onaj o bezviznom režimu.

Foto: Beta

Foto: Beta

Prema njegovim rečima, očekuje se da će taj dokument, kome i srpska i kineska strana pridaju veliku pažnju, omogućiti da u Srbiju masovno dođu kineski turisti.

„Srbija je prva zemlja iz Evrope koja će potpisati takav sporazum sa Kinom“, istakao je on.

Na pitanje kako druge zemlje reaguju na to što će Kina sa Srbijom potpisati najveći broj sporazuma, Mančang šaljivo kaže da su one zbog toga „ljubomorne“, i da je čak negde rečeno da je to Samit „16+1“, a „1+1+15“.

Kineski ambasador je rekao i da jedna ozbiljna kineska kompanija intenzivno pregovara sa RTB Bor-om o preuzimanju.

„Koliko ja znam, postoji interesovanje. U toku su pregovori. Videćemo“, rekao je Mančang.

On je ponovio da će u Rigi biti potpisan ugovor o izgradnji pruge Beograd-Budmipešta, dodajući da je Eksim banka spremna da da kredit za taj projekat budući da je on važan za Srbiju, Mađarsku i Kinu.

Potvrdio je da sve što je dogovoreno u vezi sa tim projektom ostaje, uključujući dogovor da 46 odsto radova bude sa srpske strane.

Pored toga, u Rigi će, dodaje, biti potpisani ugovor o izgradnji na Koridoru 11 Surčin-Obrenovac i obilaznice oko Beograda.

Kada je reč o izvozu proizvoda na kinesko tržište, Li Mančang podseća da su između dve zemlje potpisani sporazumi o izvozu jagnjećeg i telećeg mesa, a Kini su interesantni i pšenica, kukuruz i mlečni proizvodi.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar