Antić: Prvi vetropark u Srbiji do kraja godine

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je da će do kraja godine u Srbiji početi da radi prvi vetropark.

Reč je o vetroparku u Vojvodini snage 10 megavata, koji će imati tri vetrenjače visine 120 metara, rekao je Antić novinarima u Kikindi gde je otvorio početak radova na drugoj fazi solarne elektrane u mestu Sajan kod Kikinde.

Antić je najavio da će uskoro biti usvojen model ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije koji će omogućiti intenzivnije ulaganje u vetorparkove i ostale obnovljive izvore.

On je dodao da će u oktobru biti završena javna rasprava za podzakonske akte koji se odnose na ulaganja u obnovljive izvore energije i poručio da će Srbija nastaviti sa izgradnjom postrojenja na “zelenu energiju”.

Ministar je istakao da su solarni parkovi najviše zaživeli u Srbiji od svih obnovljivih izvora i da je već realizovano 8,5 megavata tih investicija od planiranih 10 megavata.

“Imamo 91 objekat tog tipa od kojih je osam solarnih parkova na zemlji. Ovaj u selu Sajan kod Kikinde je jedna od najvećih i drugi je po veličini u Vojvodini i četvrti u Srbiji”, naveo je Antić istakavši da su domaće firme i naučne institucije učestvovale u njegovoj izgradnji.

Antić je podsetio da Srbija do 2020. godine treba da poveća udeo obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji sa sadašnjih 21 odsto na 27 odsto i dodao da očekuje da ćemo taj cilj uspeti da ostvarimo, pre svega zahvaljući snažnoj podršci i posticajima države za ulaganje u “zelenu energiju”.

(Tanjug)

Jedan komentar

  • neregistrovan

    Zašto žuriti? Zar treba hohstaplerima poput sestre dati da se džabalesku bogate. Promašena investicija.

Ostavite komentar