U trendu

BiH: Zbog neformiranja vlasti blokirano oko 500 mln € kredita

MOSTAR – Zbog neformiranja vlasti u Bosni i Hercegovini blokirano je blizu milijardu konvertivilnih maraka (blizu 500 miliona evra) već odobrenih kreditnih sredstava za izgradnju 47 kilometara autoputa na Koridoru 5C, piše Hrvatski medijski servis (HMS).

Reč je o ugovorima o kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj, Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Kuvajtskog fonda za ukupno sedam deonica autoputa kroz BiH, koji su potpisani i već mesecima čekaju ratifikaciju Parlamenta BiH. Od toga je šest deonica u Federaciji i jedna u Republici Srpskoj.

Radi se o kreditu OFID-OPEC fonda za deonicu Vranduk-Ponirak u dužini od 5,5 kilometara, u iznosu od 49 miliona evra. Za isto toliko toliko dugu deonicu Paprikuše- Nemila, EBRD je odobrio kredit u iznosu od 70 miliona evra, dok je Kuvajtski fond BiH dao kredit od 36 miliona eura za izgradnju šest kilometara autoputa od Vranduka do Nemile.

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je, takođe, 50 miliona evra za deonicu autoputa od Tarčina do tunela Ivan u dužini od sedam km, a sredstvima EBRD-a planirana je izgradnja 8,5 km duge deonice Tunel Kvanj-Mostar jug.

Uz te kredite, ratifikaciju Parlamenta BiH čekaju još i dva kredita EBRD-a. Za 8,5 kilometara autoceste od Putnikova Brda do Medakova, ova evropska finansijska institucija odobrila je 60 miliona evra, a za deonicu Rudanka-Johovac u Republici Srpskoj, dužine šest km, gde je nedavno svečano obeležen početak izgradnje, ali gradnja još nije počela, 150 miliona evra, piše HMS.

Za spomenute kredite u ukupnom iznosu od 475 miliona evra, kojima bi se finansirala izgradnja 47 kilometara autoputa Veće ministara odobrilo je zaduženje, a Ministarstvo finansija i trezora potpisalo ugovore s kreditorima. No, ti ugovori stupaju na snagu tek kad ih ratifikuje Parlamentarna skupština BiH, kaže za HMS zamenik ministra saobraćaja i komunikacija Saša Dalipagić.

Inače, za 18 godina u BiH, od ukupno 330 kilometara autoputa na Koridoru 5C, izgrađeno je tek nešto više od 100 kilometara, napominje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.