U trendu

Dekan Saobraćajnog fakulteta: Transportna zajednica doprinosi bezbednosti i privlači investicije

Dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović ocenio je danas da je potpisivanje Sporazuma o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana veoma važno za Srbiju.

Sporazum o Transportnoj zajednici zapadnog Balkana potpisan je juče u Trstu, što bi trebalo da omogući novu perspektivu infrastrukturnog povezivanja Balkana.

„Za transportnu infrastrukturu Srbije veoma je važno da se pomera ka interesima i ciljevima koje su utvrdjeni u transportnoj politici EU“, rekao je Bojović agenciji Beta.

Bojović je istakao da je važno da se na ovaj način u Srbiju privuku investicije i da se vide odredjeni efekti.

„Važno je pre svega da se naša transportna mreža kroz region približi Evropskoj uniji i da se u tom postigne neka konvergencija, u smislu operativnih standarda koji postoje u transportu i politike koja postoji u EU“, rekao je on.

Kako je ocenio, cilj je da se kroz ovu ideju usvoje pravni propisi EU, da se povoljnije i planski grade autoputevi i brze saobraćajnice, modernizuju pruge, ubrza protok roba i poveća bezbednost saobraćaja.

„Taj sporazum će imati imati veliki značaj za Srbiju i važno je da na toj priči gradimo našu transportnu budućnost“, rekao je on.

Kako je dodao, povećanje tržišta znači i veću efikasnost, bolje korišćenje infrastrukture i bolje održavanje puteva.

„Srbija kao tranzitna zemlja mora da bude sprema da taj saobraćaj sačeka. Imamo potencijale i instrumente za to“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.