U trendu

Đuričin: Industrija 4.0 veliki izazov za Srbiju

KOPAONIK – Industrija 4.0 predstavlja veliki izazov i šansu za Srbiju, i zato je važno razmotriti kako možemo da uhvatimo korak sa svetskim trendovima, izjavio je član Programskog odbora Kopaonik biznis foruma i profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin.

Ističe da je razvijeni svet u 4. Industrijskoj revoluciji od 2010. godine i da ona znači dvostruke amalgame – IKT i dodatno fizičke i biološke tehnologije.

Šanse za razvoj u takvoj situaciji su ogromne, ali istovremeno i pretnja, rekao je sinoć Đuričin za Tanjug na Kopanik biznis forumu.

Navodi da je Srbija bila u 2. Industrijskoj revoluciji i da je posle sankcija pokušala da uhvati korak sa razvijenim svetom.

„Praktično nismo bili ni u trećoj industrijskoj revoluciji uopšte, a sada teba da budemo u četvrtoj“, objašnjava profesor Đuričin.

Ističe da ekonomisti smatraju da postoji mogućnost da se to ostvari ukoliko, pre svega, vodimo računa o tome da je koncept razvoja danas u svetu okrenut prema cirkularnoj ekonomiji.

„Drugo, način vođenja ekonomskih politika treba da bude takav da, pored nevidljive ruke tržista treba da uključimo i vidljivu ruku države, a danas je vreme takozvanih intencionih strukturnih ili industrijskih politika i svaka zemlja ima svoje prioritete i komparativne prednosti“, rekao je Đuričin.

Imajući to u vidu, kako kaže, učesnici KBF žele da predlože vladi intencione politike za sektore razmenjivih proizvoda, navodeći da makroekonomske politike treba da budu prorazvojne i da održe inkluzivan i ekonomski razvoj zemlje.

„Zato smo pozvali sve relevante faktore, od vlade, do profesionalne ekonomske zajednice, stranih faktora, međunarodnih organizacija u nadi da ćemo doći do Kopanik konsenzusa“, rekao je Đuričin.

Zaključci i ovogodišnjeg Foruma biće sumirani u dokumentu „Kopaonik konsezus 2020“.

Kopaonik biznis forum neformalno je otvoren večeras koktelom dobrodošlice i prvim panelima, dok će zvanično otvaranje biti sutra.

Medijski partner KBF je Novinska agencija Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.