U trendu

Eni reže proizvodnju nafte i emisiju gasova za 80% od 2025.

MILANO – Italijanska energetska kompanija Eni najavila je danas da će smanjiti proizvodnju nafte i emisiju gasova za 80 odsto od 2025.godine, što je najambiciozniji ekološki program među kompanijama iz te industrije na koju investitori vrše pritisak da postane „zelena“.

Plan, koji je najavio glavni izvršni direktor Klaudio Deskalzi, dolazi usled pritiska na Eni da brže smanji emisiju ugljenika i samo nekoliko nedelja uoči odlučivanja italijanske vlade o tome da li da ovog naftnog veterana ponovo imenuje za prvog čoveka kompanije, izveštava Rojters.

Eni planira da prvo povećava proizvodnju nafte i gasa za 3,5 godišnje do 2025. godine, a da zatim krene u progresivno rezanje proizvodnje, uglavnom sirove nafte, kako bi obezbedila da prirodni gas, koji prilikom sagorevanja emituje manje ugljenika, ima udeo do 85 procenata u ukupnoj proizvodnji kompanije.

Prema novom planu, Eni ima za cilj da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 80 procenata do 2050. godine u apsolutnom iznosu, a to se odnosi i na emisiju koju proizvode njihova dizel goriva ili benzin, kada ih kupci, na primer, koriste za vožnju automobila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.