U trendu

Erste banka podržava razvoj ženskog preduzetništva

Erste banka je objavila danas da je, u nastojanju da dodatno podrži razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji, pozvala preduzetnice i sve žene koje to žele da postanu da nominuju teme i prijave se za edukativne radionice koje će se održavati tokom ove godine.

Nakon pristiglih prijava u prvom pozivu putem društvenih mreža, dve teme su se izdvojile za početak: biznis plan i finansije u preduzetništvu.

Kako je istaknuto, banka na ovaj način želi da omogući što većem broju žena da razvijaju svoje preduzetničke veštine, unaprede svoj biznis i poboljšaju njegovu održivost i konkurentnost.

Edukativne radionice se u velikoj meri oslanjaju na široku bazu znanja i iskustava Erste banke razvijenu kroz program socijalnog bankarstva „Korak po korak“, namenjenom po etnicima u biznisu i prepoznatljivom po jedinstvenoj kombinaciji finansijske podrške i mentorstva.

Kao jedna od vodećih banaka koja već sedamnaest godina posluje u Srbiji, Erste banka se trudi da kontinuirano podržava zajednicu i da aktivno učestvuje u njenom unapredjenju, navedeno je u saoštenju.

Podseća se da je Erste banke bila medju prvim kompanijama u Srbiji koja potpisala Principe osnaživanja žena Ujedinjenih nacija, a izveštavanje o ovim aktivnostima je sastavni deo godišnjeg Izveštaja o društveno odgovornom poslovanju.

Iz Erste banke podsećaju i da je najnoviji izveštaj Svetske banke „Žene, biznis i zakon 2022“ pokazao da više od dve milijarde radno sposobnih žena u svetu i dalje nema jednake ekonomske mogućnosti kao muškarci, da 178 zemalja održava zakonske barijere koje sprečavaju njihovo puno ekonomsko učešće, a da 95 zemalja ne garantuje istu zaradu za jednak rad.

Stoga su osnaživanje žena i zalaganje za rodnu ravnopravnost od suštinskog značaja za prosperitet svakog društva, smatraju u Erste banci.

Naglašeno je da ta banka godinama unazad posvećeno radi na osnaživanju žena, pa tako u Erste banci žene trenutno čine 74 odsto ukupnog broja zaposlenih i zauzimaju 40 odsto rukovodećih položaja.

U Izvršnom odboru koji ima četiri člana, žene su takodje ravnopravno zastupljene na dve pozicije.

Prošle godine Erste Grupa je osnovala ERSTE Women HUB sa ciljem da osnaži zaposlene žene kroz edukaciju, pružanje podrške i razmenu znanja i iskustava s koleginicama iz sedam zemalja.

Zahvaljujući korporativnoj strategiji i kulturi koja podrazumeva različitost i inkluziju, Erste Grupa je u 2022. godini četvrti put zaredom uključena u Blumbergov Indeks GEI, referentni indeks kojim se meri rodna ravnopravnost.

Kako bi inspirisala nove, mlade generacije žena i uticala na i dalje čvrsto utemeljene stavove o rodnim ulogama, Erste banka je prošle godine odlučila i da ispriča priče o heroinama ovog doba – mladoj naučnici sa novosadskog Tehnološkog fakulteta, doktorki Aleksandri Cvetanović, dreserki i koordinatorki konja u filmskoj i televizijskoj industriji Marini Gunja i jedinoj ženi koja se zvani no bavi i kovačkim i bravarskim zanatom Andrei Lukači Pap.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.