U trendu

HR: S tržišta rada nestalo 128.000 radnika mlađih od 35

ZAGREB – S hrvatskog tržišta rada je poslednjih 13 godina nestalo 128 hiljada radnika mlađih od 35 godina, tako da oni danas čine svega trećinu ukupno zaposlenih, piše Večernji list.

Od narednog leta, ako se do tada donese novi Zakon o radu, radni odnos neće prestajati po sili zakona s navršenih 65 godina života, pa će, ukoliko budu hteli i ako za njih bude posla, ljudi moći da rade i nakon što steknu formalne uslove za penziju, navodi list u današnjem broju.

Zbog stanja na domaćem tržištu radne snage, ocenjuje list, mnogi će poslodavci posezati upravo za tom radnom snagom jer se u proteklih deceniju i po dramatično promenila radna dob zaposlenih.

„Hrvatska vlada se ovog leta često hvalila kako smo dostigli drugu najveću zaposlenost u poslednjih 30 godina i premašili pretpandemijska vremena, što je tačno. No, bitno se promenila i starosna struktura zaposlenih, tako da je danas među zaposlenima samo 481 hiljada osoba mlađih od 35 godina“, navodi se u tekstu.

Dalje se dodaje da je, ne tako davne 2008, bilo 609 hiljada mlađih od 35 godina među zaposlenima. Tokom 13 godina je, dakle, s hrvatskog tržišta rada nestalo 128 hiljada mladih u najpropulzivnijoj radnoj dobi, što odgovara veličini grada kao što je Rijeka, konstatuje Večernji.

Slabiji natalitet i masovno iseljavanje učinili su svoje, pa Hrvatska danas ima za 103 hiljade više zaposlenih starijih od 50 godina nego 2008. godine, odnosno ukupno 467 hiljada radnika u generaciji 50 plus. U idućih nekoliko godina će uslove za penziju steći više od sto hiljada njih, zaključuje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.