U trendu

Jača saradnja Er Fransa i KLM-a, dogovor sa pilotima

PARIZ – Avio-kompanije Er Frans i KLM dogovorile su se o jačanju saradnje, s ciljem poboljšanja poslovanja grupacije Er Frans-KLM.

Er Frans je postigao dogovor sa pilotima o sporazumu o platama, koji dolazi nakon dugotrajnog spora i štrajkova koji su prošle godine umanjili dobit grupacije Er Frans-KLM za 335 miliona evra, prenosi agencija AP.

Detalji ugovora nisu objavljeni, ali je finansijski direktor grupacije Frederik Gagi rekao da bi najnoviji plan trebalo da poboljša perspektive grupacije uprkos visokim cenama i drugim izazovima koji predstoje.

Dodao je i da grupacija „apsolutno“ ne razmatra potpuno spajanje dve avio-kompanije.

Planom se predviđa formiranje novog „odobra generalnih direktora“, što će, prema očekivanjima glavnog izvršnog direktora grupacije Bendžamina Smita, pojednostaviti proces donošenja odluka i doprineti uštedama.

Planom se omogućava i ostanak Pitera Elbersa na poziciji glavnog izvršnog direktora KLM-a.

Smit se navodno zalagao za još bliži savez, čemu se Elbers protivio. To je izazvalo zabrinutost u Holandiji da će Elbers biti potisnut, a uloga KLM-a smanjena, navodi agencija AP.

Smit se prošle nedelje sastao sa predstavnicima holandske vlade kako bi razgovarali o budućnosti te alijanse.

Holandski premijer Mark Rute je, na redovnoj nedeljnoj konferenciji za novinare u petak, odbio da objasni o čemu se razgovaralo, ali je rekao da je „izuzetno važno za holandsku ekonomiju da KLM dobro funkcioniše“.

KLM je prošao kroz otpuštanja i smanjenje troškova, i profitabilniji je od Er Fransa.

Grupacija Er Frans-KLM je prijavila ukupan profit u 2018. godini od 409 miliona evra, dok su prihodi dostigli 26,5 milijardi evra, što je za 2,5 posto više nego godinu ranije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.