U trendu

Kes Marstejn: Podrška reformama za jači i održivi rast

KOPAONIK – Ekonomski program Vlade Srbije donosi dobre makroekonomske rezultate, a da bi se rast nastavio i povećao potrebne su reforme u mnogim oblastima, izjavio je danas šef Misije MMF-a Jan Kes Martejn obraćajući se učesnicima Kopanik biznis foruma.

„Reformska agenda se nastavlja i mi u MMF-u se radujemo što ćemo nastaviti da pružamo podršku Vladi Srbije u reformama koje vode ka jačem i održivom rastu“, rekao je Martejn.

Reforme koje su potrebne su međusobno povezane, dodao je on, ističući da se sve one u krajnjem rezultatu tiču dobre uprave, jače i delotvornije borbe protiv korupcije…

Govoreći o ekonomskim pokazateljima, on je naveo da je inflacija u Srbiji na niskom nivou, da se stopa nezaposlenosti smanjuje, da postoji fiskalna disciplina i da je smanjen javni dug.

Šef Misije MMF-a je istakao da je potrebna veća stopa rasta i da je BDP po glavi stanovnika u Srbiji niži u odnosu na uporedive zemlje centralne i istočne Evrope.

Istakao je da u oblasti infrastrukture postoje izazovi i da je nesporno da se ona poboljšava, ali da postoji još uvek veliki jaz kad je reč o kvalitetu, te da to nije specifično samo za Srbiju, veći za širi region.

Veliki izazov je, kaže, i dalje siva ekonomija koja ima veliki udeo u BDP – oko 25 odsto.

Važno je, kaže, i da postoji veća pristupačnost izvorima finansiranja, veća naplata poreza jer to sve utiče na porast životnog standarda.

„Bitno je da se održi fiskalna disciplina, a Srbija je puno radila na tome i uspela da održi zdravim svoje javne finansije“, poručio je Marstejn i dodao da fiskalni prostor treba iskoristiti za investicije.

Navodi da je bitno da se realno projektuje budzet i stvore i ojačaju mehanizmi na kojima će počivati fiskalna disciplina.

Takođe treba da postoji transparentan sistem plata i pravila zapošljavanja u javnom sektoru.

Marstejn ističe da postoje veliki demografski izazovi i da veće učešće radne snage nije jedina reforma koju treba sprovesti, već da treba uvesti neke druge politike koje bi pomogle da se vrati radna snaga i daju bolji izgledi za budućnost kako naročito mladi ne bi napuštali zemlju.

Istakao je da ima prostora za velike javne investicije, ali se moraju ojačati mehanizmi upravljanja njima i ciljati na kvalitet.

Martejn je u svom izlaganju podvukao i da je važno unapređenje poslovne klime, kao i jača borba protiv korupcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.