U trendu

Kompanija Arseni tvrdi da ima pravo na korišćenje zaštinog znaka B-52 u Albaniji

Albanska kompanija Arseni danas je saopštila da je zvanično jedini vlasnik svih prava na registrovani zaštitni znak energetskog pića „B-52“ u Albaniji.

„To je potvrdila i registrovala Svetska organizacija za intelektualnu svojinu“, rekao je agenciji Beta direktor Arsenija, Lavduš Tormetaj.

On je negirao optužbe holandske kompanije Bavarija da Arseni falsifikuje njen zaštitni znak „B-52“.

Bavarija je nedavno saopštila da je bez njene saglasnosti njen zaštićeni žig „B-52“ stavljan u Srbiji na ambalažu koju je Arseni naručivao od Bol pekidžinga, a koja je išla u izvoz.

Predstavnici Bavarije su naveli da je Arseni bio posredno uključen u distribuciju njenog napitka u Albaniji, a kada je taj poslovni odnos prekinut Arseni je podneo prijavu Bavarijinog znaka u Albaniji na svoje ime, što je predmet sudskih sporova.

„Bavarija nastavlja sa obmanjivanjem javnosti i predstavljanjem netačnih i zlonamernih insinuacija o našoj kompaniji“, kazao je Tormetaj i dodao da je lako utvrditi registre zaštitnih znakova.

Po njegovim rečima, Bavarija je lažnim optužbama protiv Arsenija o falsifikovanju zaštitnog znaka energetskog pića pokretala brojne sudske sporove koje je izgubila na svim pravosudnim nivoima u Albaniji.

„Prošle godine su dve odluke Visokog suda stavile tačku na te pokušaje, te nije tačno, kako tvrdi Bavarija, da sudski spor u Albaniji još traje“, kazao je Tormetaj.

Kako je naveo, „Bavarija nema ni prava niti ikakvog osnova da od jedne firme sa medjunarodnim ugledom, kakva je Arseni, zahteva da ne snabdeva jedno pravno lice u drugoj zemlji u skladu sa medjunarodnim zakonima trgovine i privrede“.

„To predstavlja očigledno kršenje pravila u jednoj zemlji i narušavanje fer konkurencije na regionalnom planu. Mi ćemo na to reagovati odgovarajućim pravnim sredstvima“, rekao je Tormetaj.

On je istakao da je „Bavarija izgubila pravo na izvoz svog proizvoda ‘B-52’ u Albaniju, kao i svih krivotvorenih imitacija brenda koje je pokušavala da dopremi u tu zemlju“.

„Bavaria je, zapravo, izgubila tržište koje je nameravala da osvoji nakon 2012. godine, kada je shvatila koliko je popularno naše energetsko piće B-52“, rekao je direktor kompanije Arseni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.