U trendu

Krkobabić sa Asocijacijom poljoprivrednika o razvoju zadrugarstva u Srbiji

Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je danas da će iskustva i sugestije Asocijacije poljoprivrednika biti u novom Programu Vlade za odobravanje podsticajnih sredstava za razvoj zadrugarstva u Srbiji.

Krkobabić je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Asocijacije poljoprivrednika Miroslavom Kišom o unapredjenju regionalnog ruralnog razvoja i zadrugarstvu.

„Očekujemo punu podršku Asocijacije poljoprivrednika za razvoj zadrugarstva jer su to ljudi koji praktično znaju kako živi poljoprivredno gazdinstvo, i to ne činovnički već operativno“, kazao je Krkobabić novinarima posle sastanka.

Kako je ocenio, iskustva i sugestije poljoprivrednika iz tog udruženja će biti dragocena jer će tako „razbiti nepoverenje i pokazati da tačno znaju šta je neophodno malom poljoprivrednom gazdinstvu u Srbiji da bi opstao“.

On je dodao da je ideja da se „osnaže“ takva poljoprivredna gazdinstva, kako bi dobila šansu da postanu robni proizvodjači.

„Osnažimo male, to je valjan slogan za Srbiju, a mislimo na poljoprivredna gazdinstva koja u Srbiji u proseku ne prelaze veličinu od 4,5 hektara“, rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, jedna od šansi je formiranje zadruga u svim „bitnim“ selima u Srbiji.

„Zadruge će pomoći da ti mali proizvodjači postanu sigurniji, da se osećaju stabilnije, da izbegnu nakupce i prekupce i da imaju jasnu viziju i perspektivu“, istakao je Krkobabić.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš rekao je da je udruženjima poljoprivrednih proizvodjača, koja su se u proteklih 10 godina organizovala i povezala interesno, potrebno i poslovno povezivanje.

„Mi i dalje zastupamo interes malih porodičnih gazdinstava i kao takvi smatramo da zajedno možemo ostvariti bolji plasman, lakše zasnovati proizvodnju i kao takvi postati konkurentni“, kazao je Kiš.

Akademik Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić ocenio je da je učešće asocijacije poljoprivrednika u „akciji“ Vlade „500 zadruga u 500 sela“ dobra jer u Srbiji od više od šest hiljada domaćinstava koja su poljoprivredni proizvodjači, 50 odsto su mali koji imaju do dva hektara površine.

„Te ljude treba udružiti jer oni pojedinačno ne mogu biti robni proizvodjači“, istakao je Škorić i dodao da je potrebno stvoriti uslove za mlade da ostanu na selu.

Eržebet Bataj iz „Agrarne Unije“ iz Kanjiže je rekla da je malim proizvodjačima najveća želja da se udruže u zadruge kako bi ostvarivali veće prihode na svojim imanjima.

Miroljub Janković iz udruženja „Futoški kupus“ iz Futoga kazao je da je zadružno organizovanje „jedan odličan vid organizovanja“ i da oni u tome vide šansu da kao mala poljoprivredna gazdinstva sve „što ih muči na terenu kroz taj vid organizovanja rešava“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.