U trendu

Lasič: NLB želi da se proširi i na hrvatsko tržište

KOPAONIK – Novoimenovani član Uprave NLB za korporativno i investiciono bankarstvo i predsednik UO NLB banke Beograd Andrej Lasič izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da je ta banka snažno ušla na srpsko tržište i želi da bude prisutna i u Hrvatskoj.

„Veoma smo zadovoljni što smo tako snažno ušli na srpsko tržište, gde imamo mogućnost da postanemo prva banka. Gde god radimo smo prva, druga ili treća banka. Imamo još jednu zemlju gde još nismo prisutni zbog istorijskih razloga, to je Hrvatska, ali imamo u planu širenje i u tu zemlju, kada se dogovore političari“, kazao je Lasič.

Kaže i da je ceo region bivše Jugoslavije imao rast pre krize, tako da su sada ekonomije u regionu dobro pripremljene za krizu i banke veoma likvidne.

„Ekonomija je dobro pripremljena za sve neprilike koje će se dogoditi“, rekao je Lasič i dodao da je i NLB grupa spremna da odgovori na sve izazove.

NLB ima više od tri miliona klijenata i posluje na šest tržišta jugoistočne Evrope, a pre više od godinu dana je postala vlasnik Komercijalne banke u Srbiji.

Lasič ističe da je NLB grupa najveća finansijska institucija u regionu koja ima sedištem u regionu i da su upravo najviše i zaintereosvani za strateški razvoj na tom prostoru.

Želimo dugoročan razvoj u regionu i to će kada se završi intgracija NLB-a i Komercijalne banke 29. aprila biti naš najveći fokus, istakao je Lasič.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vlastimir Vuković je rekao da će Komercijalna i NLB banke 29. aprila postati jedna banka, pod imenom NLB Komercijalna banka.

„Na taj način postaćemo treća banka u državi. Naš petogodišnji cilj je da budemo vodeća banka u Srbiji. U top tri banke smo na svim tržištima u kojima poslujemo“.

Kazao je da će ta banka nakon spajanja ponudi nove mogućnosti klijentima.

„Jer, kada je banka u regionalnoj grupi mnogo je snažnija, a posebno u ovo vreme krize – povezivanje u regionu je osnova. Komercijalna banka i NLB banka Beograd završiće integraciju i nakon nje može se očekivati puno programa, koji će biti usmreni na održivi razvoj i organsku proizvodnju, kao i solarnu energiju, inkluziju svih grupa u poslovni život i zajednicu. Ostaćemo stub privrede i društva Srbije“, poručio je Vuković.

On je rekao Tanjugu da će 29. aprila NLB i Komercijalna poceti da posluju kao ujedinjena NLB Komercijalna banka, što za klijente znači da će imati na raspolaganu još veću poslovnu mrežu i više bankomata.

„Ulazak u NLB grupu znači i korišćenje svih servisa koje jedna ili druga banka nisu imale u celosti, sada će ta ponuda biti kompletnija, a posebno u narednom periodu biće puno iniacijativa za podršku održivoj ekonomiji“, naveo je on.

Na pitanje da li Komercijalna banka ima pripremljen scenarijo ako se zaoštri kriza, kaže da ga svaka banka ima i da je Komercijalna visoko kapitalizovana, kao i ceo bankarski sistem u Srbiji.

Naglasio je da je NBS povećala devizne rezerve na istorijski maksimum i da je finansijski sistem stabilan.

Sigurni smo da ćemo izdržati i ovu krizu, poručio je on.

Vuković je napomenuo da je teško prognozirati šta će biti sa inflacijom, pošto je ona u našu zemlju uvezena spolja zbog porasta cene energenata.

„Videćemo kako će se kretati i dobro je da je naša ekonomija u dobro pripremljena za ovu krizu“, zaključio je Vuković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.