U trendu

Lučić: Telekom će biti glavni motor razvoja srpske privrede

BEOGRAD – Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić kaže da će ta kompanija biti jedan od glavnih motora razvoja srpske privrede jer će, kako navodi, postati predvodnik u razvoju digitalnih servisa i softverskih rešenja koja će biti jedna od glavnih izvoznih grana naše zemlje.

On je u intervjuu za „Politiku“ rekao da je uveren da će se u sledeće četiri godine od „Telekoma Srbija“ napraviti telekomunikacioni privredni gigant.

„Pozicioniraćemo Telekom kao srpski brend u digitalnim servisima i sadržajima na svetskom tržištu. Daljim razvojem Telekoma Srbija u regionu i dijaspori stvoriće se kompanija koja će svojim prihodom i profitabilnošću biti sposobna za dalje širenje u regionu i van njega“, kaže Lučić, koji je polovinom decembra prošle godine došao na čelo Telekoma Srbija.

Lučić, koji je prethodno bio glavni koordinator Telekoma za internet i multimediju, kaže da je ponosan na to da država kao većinski vlasnik želi da sačuva i ojača Telekom Srbija.

Navodi da deo menadžmenta poslednje dve godine radi na tome da vrati Telekom na poziciju najveće nacionalne telekomunikacione kompanije.

Lučić je rekao da je to što je Telekom počeo da kupuje manje operatore izazvalo ogromnu nervozu kod dela konkurencije koja se, kaže, nije libila da u napadima na Telekom zloupotrebi medije u spostvenom vlasništvu za kreiranje negativne kampanje protiv Telekoma.

„Zato smo bili prinuđeni da podnesemo tužbu protiv Junajted grupe o čemu će odlučivati sudovi u Beogradu, Cirihu i Luksemburgu“, rekao je Lučić.

Kaže da je najteži udarac konkurentima bila kupovina kablovskih operatora Kopernikusa i Radijus vektora, a da su zlonamerni takav potez počeli da proglašavaju katastrofalnim trošnjem narodnih para.

Svima je, navodi, jasno da je Telekom kupovao kablovske operatore kako bi rastao i tako sprečio da SBB postane aposlutni monopolista u distibuciji televizijskih kanala što im je, kaže, bio strateški cilj.

„To je izazvalo šok i bes kod SBB-a. Tada kreće nemilosrdna kampanja protiv Telekoma Srbija, koja traje do dana današnjeg“, rekao je Lučić.

Odbacio je navode o prezaduženosti Telekoma i lošem poslovanju te kompanije.

Naveo je da je pozicija Telekoma u Srbiji, BiH i Crnoj Gori dominantna, tako da je, kaže, rast prihoda zagarantovan i sa vrlo malim rizikom da konkurencija može ozbiljnije da ugrozi njegovu korisničku bazu.

„Za samo dve godine i u proizvodnji i u distribuciji TV sadržaja postali smo lideri“, kaže Lučić.

Naglasio je da je u poslednje dve godine Telekom napravio izuzetan rast korisnika u internetu i multimedijima i rast prihoda u ovom segmentu za koje kaže da su rekordni.

Naveo je da je pozicija Telekoma u Srbiji, BiH i Crnoj Gori dominantna, tako da je, kaže, rast prihoda zagarantovan i sa vrlo malim rizikom da konkurencija može ozbiljnije da ugrozi njegovu korisničku bazu.

Telekomu, napominje, predstoji reorganizacija poslovanja, optimizacija troškova, jasniji fokus na potrebe svih korisnika i dalji razvoj digitalnih servisa i sadržaja.

„Finansijski rezulati koje ćemo ostvariti na kraju 2021. jasno će govoriti u prilog tome da smo stvorili jakog regionalnog telekomunikacionog lidera i kompaniju koja se transformisala ka novim izvorima prihoda sa savremenom organizacijom i načinom poslovanja“, rekao je Lučić.

Dodao je da će Telekom krajem 2021. doći u red najmanje zaduženih teklekomunikacionih operatora u Evropi.

„Danas su najuspešnije i najvrednije firme ‘Amazon’, ‘Fejsbuk’ i ‘Gugl’ i to pre svega zbog ogromne korisničke baze i sadržaja koje nude korisnicima, a to je i naša razvojna strategija“, zaključuje Lučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.