U trendu

Mihajlović:Katastar kakav dolikuje modernoj državi

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će reforma katastra u Srbiji biti sprovedena onako kako dolikuje svakoj modernoj i savremeno razvijenoj zemlji.

„Pored građevinskih dozvola nema veće reforme nego što je reforma katastra, jer ona treba da reši sve nagomilane probleme decenijama. Budite uvereni da ćemo katastar urediti onako kako dolikuje svakoj modernoj i savremenoj zemlji“, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije koju su organizovali NALED, Svetska banka i Britanska ambasada.

Ona je rekla da je ponosna što je donet Zakon o katastru i što se krenulo sa reformom, kao i da je planirano je da do 2021. imamo elektronski katastar.

Prema Doing Busineš metodologiji, usvajanje i najboljih propisa ne donosi pomak na listi ako nije praćeno odgovarajućom primenom, rečeno je na današnjoj konferenciji.

Zato će reforma upisa u katastar nepokretnosti, kao jedna od fundamentalnih reformi čija primena predstoji, biti predmet posebnog projekta koji sprovodi NALED uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

U narednih šest meseci biće organizovano 120 obuka za službenike na lokalnom i nacionalnom nivou, a projekat će pomoći i da se uspostavi funkcionalan, jedinstveni e-šalter za upis prava svojine koji će uvezati rad javnih beležnika, Poreske uprave, lokalnih poreskih administracija, javnih izvršitelja i katastra nepokretnosti.

Srbija se ove godine, među 190 zemalja sveta, nalazi na 48. mestu po lakoći poslovanja u odnosu na 43. mesto u prošlogodišnjem izveštaju, iako joj je povećan ukupan broj bodova po lakoći poslovanja, navodi se u danas objavljenom izveštaju Svetske banke „Doing Busineš 2019: Trening za reformu“.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije ispred Srbije se na „Duing biznis“ listi nalaze Makedonija (10. mesto) i Slovenija (40), dok su iza nas Crna Gora (50), Hrvatska (58) i Bosna i Hercegovini (89).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.