U trendu

Momirovic: Ekologija nije tema za politikanstvo i jeftine poe

KUČEVO – Ministar gradevinarstva Tomislav Momirović otvorio je danas radove na izgradnji komunalne infrastrukture u Kučevu, gde će u okviru projekta „Čista Srbija“ biti izgrađeno 24,1 kilometar kanalizacione mreže i dva postrojenja za preradu otpadnih voda – Kučevo i Rabrovo, koja će obuhvatiti 4.000 stanovnika.

Momirović je istakao da danas kreću radovi na obe lokacije i rekao da očekuje da će kanalizaciona mreža biti završena u narednih 12 do 18 meseci.

Kazao je da se investira u više od 30 lokalnih samouprava u kvalitetnu kanalizacionu infrastrukturu i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i najavio da će u naredna dva meseca biti pokrenuti radovi na još 20 lokacija.

„I ovo je deo velikog projekta i investicionog talasa u ekološke projekte i komunalnu infrastrukturu u Srbiji. Kao što znate, naš plan je da u narednih pet godina investiramo ČETIRI milijarde evra u komunalnu i ekološku infrastrukturu, kako bi nase reke bile čistije i da bi podigli standarde na nivo kao u Zapadnoj Evropi“, naglasio je ministar Momirović.

Ukupna vrednost projekta u opštini Kučevo je 11,2 miliona evra.

Momirović je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić otvorio temu ekologije i izgradnje kanalizacije širom Srbije.

Napomenuo je da će i u Majdanpeku biti izgrađeno jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i da se sa kompanijom Ziđin, kako je rekao, vode proaktivni razgovori kako bi se očistila reka Pek i podigao kvalitet života u tom deluu zemlje.

Često se fokusiramo na autoputeve i pruge, ali ovi projekti su suštinski i naša dužnost je da ostavimo zemlju čistom za buduće generacije, poručio je Momirović.

Napomenuo je da će nam džaba u budućnosti biti svi autoputevi i plate od 1.000 evra i penzije od 500 evra ako ne budemo rešili ekološke probleme.

„Zaista je nepristojno kada neki ljudi ekološke probleme, koji postoje više od pet decenija, koriste kako bi pokupili jeftine političke poene. Ovo nisu teme za politikanstvo“, poručio je Momirović.

Dodaje da je dužnost ove generacije da završi te projekte i to ne samo u Beogradu i drugim velikim gradovima, već u celoj Srbiji.

Momirović je napomenuo da ceo Beograd nema kvalitetnu kanalizaciju i da se otpadne vode izlivaju u Dunav i Savu, ali da su to reke sa biološkom snagom koja to može da izdrži još neko vreme.

„Ali, Pek, Tisa, Morava i druge reke nemaju i moramo hitno da rešimo ekološke probleme“, poručio je Momirović.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se izgradi brza saobraćajnica od Požarevca prema Majdanpeku, ministar kaže da su već obnovljena tri kilometra na putu od Kučeva ka Majdanpeku i očekuje da u narednih mesec dana krenu radovi na još sedam kilometara.

Dodao je da je puno investirano u prethodne dve godine u lokalne i regionalne puteve u istočnoj Srbiji, kao i da će brza saobraćajnica od Požarevca do Golupca imati strateški značaj za razvoj tog dela zemlja.

Momirović je rekao da u narednim mesecima kreću radovi na brzoj pruzi od Beograda ka Nišu, ali i da će se raditi na završetku lokalne železničke infrastrukture od Kučeva do Majdanpeka i Niša.

Na pitanje da li će se raditi i put od Turije od manastira Tumane, Momirović je rekao da se već dosta uložilo u lokalnu infrastrukturu oko tog manastira koji je sve posećeniji i postaje prava turistička atrakcija. Na tom putu su već urađena dva kilometra.

Radove u Kučevu izvodi kineska kompanija CRBC, a komercijalnim ugovorima je predviđeno da radovi budu završeni nakasnije za 39 meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.