U trendu

Nova fiskalna pravila EU da uvaze ulaganja u klimu i vojsku

AMSTERDAM – Nova budžetska pravila EU trebalo bi da uzmu u obzir potrebu ulaganja u klimatske i odbrambene politike kada se bude određivala dinamika za smanjenje duga, ocenio je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton u intervjuu holandskom finansijskom dnevniku FD objavljenom danas.

Zemlje koje ulažu više od drugih u smanjenje emisija CO2 ili u jačanje svojih armija trebalo bi da dobiju više vremena za vraćanje državnog duga na željeni nivo od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), rekao je Breton, prenosi Rojters.

To bi trebalo da stvori „pošteniju“ sliku o stanju državnih finansija, pri čemu bi se manje upirao prst u zemlje s nižim koeficijentom duga, dodao je on.

„U EU nema loših i dobrih momaka. Da su se zemlje EU obavezale na propis NATO-a o potrošnji 2,0 posto BDP-a na odbranu, zabeležili bismo 1.300 milijardi evra dodatne potrošnje na to u poslednjih 20 godina, što bi bilo od pomoći imajući u vidu sadašnji rat u Ukrajini“, rekao je Breton.

On je naveo da 54 posto nedostatka investicija u odbranu potiče iz Nemačke, Holandije, Austrije, Švedske i Danske, obraćajući se tradicionalno štedljivim zemljama u pogledu fiskalne politike, koje često kritikuju veću potrošnju članica na jugu Evrope.

Bretonove primedbe usledile su dan uoči objave predloga Evroske komisije o tome kako da se reformišu fiskalna i dužnička pravila EU koja su postala previše složena i nerealna u uslovima rasta javnog duga nakon pandemije kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.