U trendu

Obveznice podigle promet na Berzi, indeksi bez promene

BEOGRAD – Trgovanje državnim obvezicama podiglo je promet na Beogradskoj berzi poslednjeg dana u nedelji, aktivnost na tržištu akcija je podbacila, a indeksi su, uz zanemarljivo kretanje naniže, ostali stabilni na dnevnom nivou.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 1,5 milijardi dinara (približno 12,8 miliona evra, i gotovo je u celosti ostvaren na tržištu duga.

Indeks BELEX 15 je zaključen na 795,15 poena, pri čemu je u odnosu na prošlu sedmicu u gubitku od skoro 0,4 procenta, a i vrednost BELEXlajn indeksa je ostala nepromenjena na dnevnom nivou, na 1.667,11 poena, dok je na nedeljnom nivou manja za petinu procenta.

Na tržištu akcija je dominirala Naftna industrija Srbije s prometom od nepunih 0,8 miliona dinara po ceni od 595 dinara, za skoro 0,2 posto nižoj nego u četvrtak.

Preferencijalna akcija Komercijalne banke je delom nadoknadila jučerašnji snažan pad, ojačavši za 6,1 posto na 2.400 dinara, a istrgovana je za nešto manje od 0,7 miliona dinara.

Najveći promet na MTP tržištu je zabeležilo beogradsko preduzeće za spoljnu i unutrašnju trgovinu „Dinara“, u iznosu od 0,4 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 450 dinara.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu na tržištu akcija iznosilo je samo 1,55 posto, pri čemu u prodaji 3,11 procenata, a u kupovini nisu učestvovali.

Državna dinarska obveznica serije RSO19181 isprometovana je za 1,49 milijardi dinara, a polovinu prometa su realizovali strani ulagači. Ova hartija dospeva na naplatu u januaru 2026.godine. .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.