U trendu

Oporavak poslovne aktivnosti u evrozoni, ali očekivanja..

LONDON – Poslovna aktivnosta u evrozoni je ubrzala u avgustu, potpomognuta energičnim rastom u sektoru usluga i sporijim tempom pada u proizvodnoj delatnosti.

Međutim, strah od trgovinskog rata je uticao na najveći pad kompanijskih očekivanja u pogledu budućnosti u više od šest godina, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja, a prenosi agencija Rojters.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, koji se smatra dobrim pokazateljem ekonomskog zdravlja, popeo se u avgustu na 51,8 poena sa 51,5 u julu, saopštila je kompanija IHS Markit, koja izračunava taj indeks.

Najnoviji podatak je i iznad 51,2 poena koliko su predviđali analitičari u Rojtersovoj anketi. Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na rast.

Međutim, indeks budućih očekivanja, koji meri ukupan poslovni optimizam, pao je na 55,5 poena sa 58,8 poena u julu, što je njegov najniži nivo od maja 2013. godine.

„Dinamika u ekonomiji evrozone se nije mnogo promenila u avgustu, pri čemu je solidan rast usluga nastavio da pruža podsticaj ekonomiji uprkos stalnom padu proizvodnje“, ocenio je Kris Vilijamson, glavni ekonomsta IHS Markita.

„Iako je stopa ukupnog rasta ubrzala, i dalje očekujemo da će BDP porasti po stopi između 0,1 i 0,2 odsto, na osnovu dosadašnjih podataka o PMI za treći kvartal“, dodao je Vilijamson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.