U trendu

Osnaživanje i jednakost žena, put za bolju budućnost

BEOGRAD – Žene mogu postati arhitekte bolje budućnosti čovečanstva, a na tom putu neophodno je ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti za šta je podrška liderki nezaobilazna, poručeno je danas sa prve Balkanske konferencije Globalne mreže žena G100 koja se održava u Beogradu.

Osnivačica ove mreže žena liderki Harben Arora Rai za Tanjug je rekla da cilj podrška žena u svakom segmentu života.

Objasnila je da svaka žena lider nominuje za mrežu novih 100 žena lidera, i to je način da do sledeće godine u mreži žena lidera globalno bude milion žena.

Istakla je da mreža uključuje i muškarce koji su partneri liderkama.

„Pokazujemo model svetu kako žene i muškarci mogu zajedno da budu uz iskreno poštovanje i međusobnu podršku, i da kroz takvu saradnju i zajedno ostvarimo ciljeve ne u mnogo kraćem vremenu nego ranije“, rekla je ona.

Cilj je da do 2030. godine, koja je postavljena kao godina ostvarenja UN ciljeva održivog razvoja, ostvarimo i ciljeve ravnopravnosti polova, poručila je ona.

„Ako ostvarimo ravnopravnost polova, onda možemo da bez problema ostvarimo sve ciljeve Agende održivog razvoja UN“, rekla je ona.

Arora Rai je istakla da su žene vrlo energične u borbi protiv siromaštva, gladi, u ostvarivanju prava na edukaciju za sve, nastojanjima da digitalizacija bude dostupna, a žene bezbedne.

„Kad žene uključite, kao jednake i punopravne partnere, nema nikakve sumnje da ćemo zajedno ostvariti balansiranu i održivu budućnost za sve nas“, poručila je ona.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije i globalna predsedavajuća za sektor malih i srednjih preduzeća u G100 Sanja Popović Pantić za Tanjug je istakla da je konferencija deo Balkan ture G100 te da se razgovara o jednakim mogućnostima, pospešivanju, uvođenju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva.

Istakla je da je cilj promocija žena na poziciji odlučivanja, te da su tu predsedavajuće na nivo države Srbije, regiona i velikih gradova.

„Zajedno razgovaramo o rodnoj ravnopravnosti sa fokusom na žensko preduzetništvo. Govorićemo i o usklađivanju obaveza porodičnih i poslovnih“, rekla je ona.

Okupljene žene Balkana, prostora koji ima strašno iskustvo rata, nisu propustile da pošalju poruku mira.

„Poželela sam da sve odavde ponesemo podršku našim sestrama u drugim delovima sveta gde je neko u njihovo ime sebi dao za pravo da ratuje. Nadam se da će ovakav pokret G100, doprineti da dobro pobedi. Ogromna većina nas gleda samo u pravcu prosperiteta i da nekako utihnu bogovi rata“, rekla je ona.

Održavanje skupa podržao je regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolanđeli koji je objasnio kako ta banka kao jedan od ciljeva ima i ravnopravnost polova što je značajan faktor za uspeh ekonomije.

On je ocenio da uspostavljanje ravnopravnosti, kao i organizovanje žena lidera u tom pravcu, ima veliki potencija promene u ekonomiji i preduzetništvu.

Održavanje skupa G100 je onlajn porukom pozdravila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je istakla da borba protiv diskriminacije mora biti jača nego ikada, navela da u Srbiji za to postoji dobar pravni okvir, i ocenila da ga treba u potpunosti koristiti.

Dodala je da žensko preduzetništvo može unaprediti život u svetu, i istakla značaj žena liderki u tom nastojanju.

Tokom dana žene lideri okupljene na skupu G100 u Beogradu prisustvovaće i modnoj reviji, a videće i radove slikarke Angeline Markovića.

G100 je mreža moćnih žena lidera u svetu iz svih sfera života među kojima su dobitnice Nobelove nagrade, bivše šefice država, ministarke, poslovne žene, kao i liderke korporacija i lokalnih zajednica.

Mreža povezuje za sada 250.000 žena u 120 zemalja, a vizija budućnosti je da potpuno ostvarenje pola-pola u zauzimanju visokih upravljačkih pozicija u svim segmentima društva.

Cilj G100 je da za to mobiliše pet miliona žena do 2025. godine u celom svetu kroz uspostavljanje mreže žena lidera u 100 sektora u svim zemljama, njihovim regionima i velikim gradovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.