U trendu

Salon u Frankfurtu: Evropski automobili doterani zbog konkurencije

Proizvođači automobila koji se utrkuju na žestoko konkurentnom tržištu Evrope, doterali su osnovne modele dodavši im sigurnosnu tehnologiju i opremu za zabavu koja je obično samo u skupljim modelima.

Nemački Opel koji pripada američkom Dženeral motorsu (GM) i francuski Reno su prikazali nove verzije svojih glavnih malih automobila na Salonu automobila u Frankfurtu, koristeći istu marketinšku taktiku: da osnovna verzija više ne bude ogoljena.

Generalna direktorka GM Marija Bara je pohvalila novu, lakšu „Astru“ koja je „prikladnija za smart telefone“. Ona je rekla da će nova, 11. verzija tog Opelovog osnovnog modela „imati važnu ulogu za dugoročni uspeh Opela“.

I „Astra“ i Reno „Klio“ su dobil novi sistem upozorenja na napuštanje saobraćajne trake i uređaj za naglo automatsko kočenje radi sprečavanja sudara. Opel sada ima uslugu GM „OnStar“ za daljinsku pomoć na putu, koja vozaču omogućava da razgovara s centrom za pomoć samo uz pritisak na dugme.

Nova „Astra“ je izgubila 200 kilograma u poređenju s prethodnom verzijom, što bi trebalo da poboljša upravljanje. Novi model podržava aplikacije „Android“ i „Apple Auto Carplay“, što omogućava korišćenje funkcija smartfona kao što su navigacija, muzika i poruke, preko ekrana na instrument-tabli automobila. Novi model kao opcije ima sedišta za masažu i dozator mirisa.

„Megan“ je dobio zvučni sistem „Bose“, a biće ponuđen i u sportskoj verziji.

Šef Reno-Nisana Karlos Gosn rekao je da je „‘Megan’ nova, ključna prekretnica u obnovi segmenata C i D“ – automobila srednje klase.

Taj model će se takmičiti s Ford „Fokusom“ i Folksvagen „Golfom“.

Šef Opela Karl-Tomas Nojman je rekao da je cilj te kompanije da „uznemiri višu klasu“ time što je „Astru“ opremila uređajima kakve imaju vrhunska vozila. To je način da se istaknu ti modeli i stekne veći deo tržišta, a ne da se ide u deo tržišta s nižim cenama.

„Astra“ ide u prodaju 10. oktobra s početnom cenom od 17.200 evra, istom koju ima i prethodna verzija. Nojman je rekao da je iskustvo Opela s modernizacijom „Korse“ donelo veću prosečnu cenu i da kompanija ima „jasan plan da proda više automobila sa skupljom opremom“ koji donose više prihoda.

Bara je naglasila posvećenost GM svojoj evropskoj podružnici koja je, dok se oporavlja, povećala udeo na tržištu u protekle tri godine. „Opel je od vitalnog značaja za GM“, rekla je ona.

Opel je prošao kroz tezak period pošto je GM razmatrao mogućnost da ga proda jer je proizvođač automobila iz Detroit i sam prolazio kroz stečajno restrukturiranje 2009. godine. Opelu je naškodio i spor sa sindikatima o ukidanju nekih proizvodnih pogona, ali je on potom predstavio uspešne nove modele kao što je mali SUV „Mokka“ i povećao prodaju i udeo na tržištu.

Dok su novi „Megan“ i „Astra“ najznačajniji novi modeli prikazani u kategoriji za masovno tržište, u Frankfurtu je znatno više novih luksuznih vozila.

Tako je Mercedes-Benc prikazao sportsku kupe-verziju svoje limuzine srednje veličine „C-klase“, i kabriolet verziju svoje visoke „S-klase“.

Folksvagenov luksuzni brend Bentli ima SUV „Bentaiga“, s masivnim 12-cilindričnim motorom i maksimalnom brzinom od 301 kilometar na sat, a FIAT-Krajsler je prikazao sportskog drumskog trkača, novu „Alfa Romeo Đuliju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.