U trendu

Srbija postaje jedno od glavnih tehnoloških čvorista u Evropi

BEOGRAD – Pozdravljamo cilj Vlade Srbije da izgradi ekonomiju na zasnovanu na znanju, jer to predstavlja osnov za razvoj tehnologija, rekao je ambašador Švajcarske Urs Šmid na panelu posvećenom razvoju IT sektora koji je održan na Beogradskom ekonomskom forumu.

“Srbija postaje jedno od glavnih tehnoloških čvorišta u Evropi, što se vidi po tome da je postala važan izvoznik IKT proizvoda i softrvera, koji je prevazišao izvoz poljoprivrednih proizvoda kao tradicionalne robe”, rekao je Šmid.

Dodao je da su u trgovinskoj razmeni Švajcarske i Srbije usluge prevagnule nad prometom robe i to u korist Srbije.

Švajcarski ambašador je naglasio da je ponosan na to što njegova zemlja pomaže razvoj novih tehnologija u Srbiji i kao primer naveo saradnju sa Naučno-tehnološkim parkom u Beogradu.

Direktorka te ustanove Gordana Danilović Grković rekla je da je zahvaljujući saradnji sa Švajcarskom omogućena podrška tehnološkim startapovima.

Dodala je da ta podrška nije samo finasijska nego i kroz mentorski rad, te precizirala da je zahvaljujući tome osnovano preko 100 kompanija sa više od 850 zaposlenih koji svoje proizvode izvoze u 40 zemalja.

Ona je navela ida je rad tehnološkog parka proširen osnivanjem podružnica u Nišu i Čačku.

Profesor Tehničkog fakulteta u Novom Sadu Dubravko Ćulibrk naveo je da ta visokoškolska ustanova svake godine odškoluje hiljadu mladih inženjera koji odmah nađu posao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.