U trendu

Vićentić: Po završetku privatizacije, još radnika u Ikabusu

BEOGRAD – Novi većinski vlasnik Zemunskog „Ikarbusa“, kineski „Landžou Guangtung nju enerdži automobajl“ (LGNEA), će po završetku procesa privatizacije početi da sprovodi svoje poslovne planove i programe, a jedan od njih je i prijem novih radnika, izjavio je danas direktor „Ikarbusa“ Aleksandar Vićentić.

„U prvih šest meseci nakon preuzimanja očekujem da ćemo primiti oko 100 radnika“, rekao je Vićentijević za RTS.

Prema njegovim rečima, LGNEA je isplatila dug „Ikarbusa“, čime su se stekli uslovi da otpocne proces privatizacije.

„Privatizacija će teći kroz unapred pripremljeni plan restrukturisanja koji ćemo mi u narednih desetak dana predati Privrednom sudu. Kada se završi taj proces, Kinezi će postati većinski vlasnici ‘Ikarbusa'“, navodi Vićentić.

On je ukazao da ozbiljne planove za „Ikarbus“ ima kineski „Đinlung“, koji je jedan od najvećih svetskih proizvodača baterija za elektrovozila, kao i veliki proizvodač elektroautobusa, elektrokamiona i elektrodostavnih vozila.

„‘Đinlung’ ima ozbiljne planove za ‘Ikarbus’. Zadržaće postojeći proizvodni program i proširiće ga elektrovozilima koje planira najpre da ponudi zemljama u regionu, a potom i ostalom delu Evrope i sveta“, rekao je Vićentić.

Prema njegovim rečima, svi autobusi će se praviti pod brendom „Ikarbusa“.

„Svi autobusi i dizel i elektro praviće se u ‘Ikarbusu’, pod brendom ‘Ikarbusa’ i kao takvi biće plasirani na naše tržište, tržište zemalja u regionu, a onda i na evropsko i svetsko tržište“, navodi Vićentić.

On je dodao da će se potpuno promeniti proces proizvodnje.

„Menja se proces proizvodnje jer se menjaju i uslovi na tržištu. Mi verujemo da ćemo sa izuzetnim kvalitetom elektro-komponenti koje nudi ‘Đinlung’ i našom radnom snagom postati i više nego konkurentni“, istakao je generalni direktor „Ikarbusa“.

On je istakao da je ova privatizacija jako bitna, jer se u Evropi i celom svetu praktično dešava revolucija u auto-industriji, pošto se prelazi sa dizel-motora na elektromotore i da su u toj oblasti Kinezi daleko ispred svih drugih.

„Đinlung“ je jedan od najvećih svetskih prozivodača baterija za elektrovozila, i veliki proizvodač elektroautobusa, elektrokamiona i elektrodostavnih vozila.

Kineska korporacija planira da u Srbiji otvori i fabriku baterija u okolini Loznice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.