U trendu

Zasedala radna grupa Srbije za maline, zadatak i utvrdjivanje cena

Prva sednica Radne grupe za izradu strateškog dokumenta za unapredjenje proizvodnje i tržišta malina u Srbiji, održana je danas u Beogradu, a jedan od njenih glavnih zadataka biće da se utvrdi proizvodna cena po regionima u Srbiji, troškovi prerade i izvoza malina.

Proizvođači i otkupljivači su rekli da je sada akontna cena 100-130 dinara, a da cena nije ni definisana na jugu Srbije i u još nekim područjima, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Učestvovali su predstavnici ministarstava poljoprivrede i trgovine, Privredne komore Srbije, poljoprivrednih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, Instituta za voćarstvo u Čačku, proizvođača, rasadničara i prerađivača malina.

Predstavnici proizvođača su predložili da „Ministarstvo trgovine uzme učešće po pitanju izvoza i uvoza malina“ i „oko kontrole otkupnih mesta“.

Na sednici je zaključeno da će, „uprkos slabijem stanju zasada usled nepovoljnih vremenskih uslova u prošloj i ovoj godini, kvalitet roda biti dobar“.

Po podacima poljoprivredne inspekcije, na tržištu je 35.000 do 40.000 tona malina od prošle godine.

Dogovoreno je da izradu strateškog dokumenta za koji je od Vlade Srbije dobila nadležnost, Radna grupa počne tek po završetku berbe malina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.