U trendu

Deveti protest u Nišu: Aktuelna vlast najgora u srpskoj istoriji

Gradjani Niša večeras su se deveti put okupili na protestu „Jedan od pet miliona“, a novinar i analitičar Djordje Vukadinović istakao je da ljude na proteste okuplja najgora Vlada u srpskoj istoriji.

„Do ponoći ne bi mogli da pobrojimo sve katastrofe i nesreće u koje nas je uvalila ova vlast, najgora od najgorih. Dva primera – predaja niškog aerodroma državi i politika koju aktuelna vlast vodi prema Kosovu, dovoljni su razlozi da za njih niko ne glasa“, poručio je Vukadinović.

On je kazao da je aerodrom mogao da bude lokomotiva razvoja Niša i umesto da ga pazi, vlast bi da ga „zatravi“ i da ga upropasti, da ne bi smetao njihovim strateškim partnerima da razvijaju aerodrom u Beogradu, ali i aerodrom u Prištini.

Vukadinović je podsetio da su naprednjaci čim su došli na vlast potpisali Briselski sporazum, ali ga do danas, šest, sedam godina posle, nisu obelodanili.

„Taj sporazum i njihova politika prema Kosovu predstavljaju kombinaciju gluposti i izdaje. Sporazum ima 15 tačaka, a oni su njime obećali Albancima ono što NATO nije uspeo 1999. godine, ni Albanci pogromom 2004. godine. Sve to što oni nisu uspeli, uspeli su (predsednk Srbije Aleksandar) Vučić i (šef diplomatije Ivica) Dačić“, naglasio je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlast je obećala integraciju severa Kosova, ukidanje srpskog pravosudja i svih drugih organa u tom delu zemlje.

„Dobili su obećanje o zajednici srpskih opština, a zauzvrat nisu ništa dobili. Sada kukaju i plaču što Priština i njihovi prijatelji neće da im daju to nešto.

Vrlo moguća teorija je da su ispunili nešto 2012. godine da bi došli na vlast, i da je to što je tada obećano sada stiglo na realizaciju“, kazao je Vukadinović.

On je istakao da bi aktuelna vlast trebalo da zakaže skupštinsku raspravu na kojoj bi bili izneti predlozi za rešenje Kosova, a ne da o tom pitanju pregovara u kafićima u Rimu i Njujorku.

Vukadinović je rekao da su protesti u Srbiji važni kako bi aktuelnoj vlasti pokazali „da je se ne plašimo, da je preziremo i da smo je pročitali“.

„Šetnje i protesti pokazali su da ima i onih koji misle drugačije, a to pitanje koliko ima njih, a koliko nas? Ima ih mnogo kad ih dovezu na dnevnicu i sendviče, a vas ovde niko nije dovezao“, istakao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, ljudi u Srbiji ne treba da sumnjaju da li vlast u Srbiji treba da se promeni.

„Ko god da dodje, crni djavo da dodje, biće bolji od njih“, poručio je Vukadinović okupljenim gradjanima.

Deveti protest u Nišu završen je protestnom šetnjom centralnim gradskim ulicama uz bubnjeve, pištaljke i povike „Vučiću lopove“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.