U trendu

Slučaj Alekse Jankovića: Školi i direktorki kazne, nisu sprečili nasilje

Prekršajni aprilacioni sud pravosnažno je dosudio maksimalne novčane kazne niškoj Osnovnoj školi „Sreten Mladenović Mika“ i nekadašnjoj direktorki Suzani Popović Ickovski jer nisu preduzeli mere za sprečavanje višemesečnog vršnjačkog nasilja nad učenikom Aleksom Jankovićem (14), koji je nakon toga izvršio samoubistvo, rečeno je danas u tom sudu.

Ovom odlukom odbijene su žalbe škole i direktorke i potvrđena je prvostepena presuda Prekršajnog suda u Nišu, rekao je portparol Prekršajnog aprilacionog suda Aleksandar Ilić.

„Nadamo se da je ova maksimanlna kazna srazmerna cilju prevencije vršnjačkog nasilja i da će skrenuti pažnju svih odgovornih u školama da se ovakvi događaji niše nikada ne ponove“, naglasio je Ilić.

Prekršajni sud kaznio školu i direktorku Popović Ickovski sa 500.000, odnosno 50.000 dinara, jer su prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i Zakon o prekršajima.

Oni su oglašeni krivim jer od 20. novembra 2010. do 10. maja 2011. nisu preduzeli mere propisane pravilnikom postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja.

U obrazloženju presude posebno se navodi šest slučajeva nasilja nad Aleksom, koje su izvršili njegovi vršnjaci, šest dečaka i jedna devojčica.

Nakon više meseci fizičkog i verbalnog zlostavljanja Aleksa Janković je 10. maja prošle godine stradao nakon skoka s trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo.

Mediji su preneli i da je pred Višim sudom u Nišu završen i krivični postupak protiv trojice maloletnika koji su ga fizički i verbalno zlostavljali, a koji je pokerenula Grupa za suzbijanje maloletničke delinkvencije niške PU.

„Vođa“ nasilnika dobio je pojačan vaspitni nadzor u trajanju od šest meseci do dve godine, a dvojica dečaka po ukor suda, što su su maksimalne kazne pripisane zakonom za njihov uzrast.

Bivša direktorka škole Popović Ickovski je u novembru 2015. godine podnela ostavku.

U izveštaju Zaštitnika građana o ovom događaju ranije je navedeno da je od oktobra 2010. godine do aprila 2011. godine, Osnovna škola „Sreten Mladenović Mika“ imala saznanja ili prijave za više slučajeva fizičkog i psihološkog nasilja nad Aleksom, kao i saznanja o nasilju nad drugim učenicima.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.