najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ulemek: nemam neposredna saznanja o ubistvu Ćuruvije

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija rekao je danas u Specijalnom sudu u Beogradu da nema neposredna saznanja o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije te da raspolaže samo informacijama koje je dobio od tadašnjeg načelnika DB-a prvooptuženog u postupku za ubistvo Churuvije – Radomira Markovića.

Svedočeći na suđenju nekadašnjim pripadnicima Državne bezbednosti (DB) optuženim za ubistvo Churuvije 1999. godine, Ulemek je ispričao da ga je Marković pozvao 2000. godine zbog hapšenja jednog lica.

“Ja sam ga pitao ko će da bude navigator ispred DB-a, a on mi je rekao ”ovi Radonjini što su ubili Ćuruviju”. Video sam gospodina Romića i gospodina Kuraka ispred njegove kancelarije i sa njima sam se onda dogovarao o toj akciji hapšenja”, ispričao je Ulemek.

Pozivajući se na pravo da ne odgovara na pitanja u kojima će se izložiti krivičnoj odgovornosti, on nije želeo da se izjašnjava povodom svog ranijeg iskaza koji je dao tužilaštvu za organizovani kriminal 2014. godine u kojem je tvrdio da ga je navodno Radomir Marković krajem marta 1999. godine pozvao da dođe u Beograd da bi se likvidralo jedno lice.

Uz isto obrazloženje Ulemek nije hteo da odgovori ni na pitanja tužioca o razgovorima sa nekadašnjim vođom zemunskog klana Dušanom Sapsojevićem o tome da je taj klan navodno planirao likvidaciju Romića i Kuraka.

Ulemek napomenuo da se poslednjih 15 godina preti njemu i njegovoj prodici, pa i povodom ovog suđenja, ali nije hteo da detaljno govori o tim pretnjama navodeći da će se sam sa njima sam izboriti.

Ulemek je nekadašnji komadant JSO koja je delovala pod komandom DB.

Smatra se ključnim svedokom u ovom procesu jer je u januaru 2014. godine nakon njegovog iskaza Tužilaštvu za organzovani kriminal pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Mediji su nedavno pisali da je Ulemek u svom iskazu tužilaštvu pričao da ga je Marković zvao da likvidira jedno lice ali da je taj zadatak odbio jer su pripdanici JSO bili angažovani na Kosovu.

U tom iskazu koji je prema pisanju medija dao, spominje se i deo koji je danas izne pred sudom, da mu je Marković rekao “ovi Radonjini što su ubili Ćuriviju”.

Ulemek je na početku suđenja u sudnicu uveden s lisicama u zatvorskom odelu, a potom je pročitao tekst zakletve za svedoke, uz komentar da fali samo “još Bibliju da mu daju”.

Za ubistvo Churuvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Ulemek je u sud priveden pod jakim policijskim obezbeđenjem oko 13 sati u zgradu Specijalnog suda u Beogradu iz požarevačkog zatvora Zabela gde služi višedecijsku kaznu.

Njegovo dovođenje pratili su helikopteri, a u delu Ustaničke gde se nalazi sudska zgrada, saobraćaj je bio privremeno obustavljen dok je prolazila kolona u kojoj se nalazio Ulemek.

Ulemek se smatra ključnim svedokom u procesu za ubistvo Ćuruvije jer je u januaru 2014. godine nakon njegovog iskaza Tužilaštvu za organzivani kriminal, pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Prema tadašnjem saopštenju tužilaštva, Ulemek je svojim iskazom bitno doprineo pomaku u istrazi slučaja Ćuruvija, a za svoje svedočenje nije tražio nikakve protivusluge ili beneficije.

Bivša komadant JSO inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela “zemunskog klana”.

Na molbu prvooptuženog, nekadašnejg načelnika Resora državne bezbednosti Radomira Markovića iz sudnice je na početku pretresa udaljena Ljiiljana Smajlović jer je predloženo njeno svedočenje, jer je bila član komisije za utvrđivanje istine o ubistvu novinara u Srbiji.

O predlogu za njeno ispitivanje sudsko veće će tek da odluči u kasnijoj fazi postupka.

Za danas je zakazano ispitivanje nekadašnjeg pripadnika “zemunskog klana”, Miloša Simovića, koji su takođe u zatvoru na odsluženju višedecenijske kazne zbog učešća u ubistvu Đinđciha i krivičnih dela koja su počinili kao članovi “zemunskog klana”.

Njegov brat Aleksandar Simović trebalo bi da svedoči sutra.

Prema optužnici, Churuviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Churuvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Churuvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti”.

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike