U trendu

A šta „Gardijan“ kaže o susretu Putina i Vučića?

Britanski list „Gardijan“ u tekstu posvećen današnjoj poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji ocenjuje da se šef Kremlja nada da će u Beogradu „utvrditi jednu od nekoliko snažnih bilateralnih veza koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu“.
U tekstu se navodi da Putin ovom posetom odaje „vrhunsku državničku počast“ srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Navodi se da je „Putin popularan u Srbiji, gde se rusko protivljenje NATO bombardovanju zemlje 1999. i nezavisnosti Kosova koja je usledila i dalje pobuđuje dobra sećanja“.

Dnevnik navodi da je „Putin izneo tvrdnju da EU prisiljava Srbiju na ’veštački izbor‘ između Moskve i Zapada“, ali takođe podseća da je Vučić u intervjuu koji je dao „Gardijanu“ prošle godine „insistirao da je prioritet Srbije dalja integracija u EU, ali da želi da zadrži tople odnose sa Putinom“.

Navodi se da će „veći deo agende susreta Vučića i Putina biti vezan za razrešenje između Srbije i Kosova uz posredovanje EU, koje bi moglo da uključi razmenu teritorija, a koje je Vučić bio voljan da potpiše sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem“.

„Gardijan“ ocenjuje da je „ruska podrška ključna, imajući u vidu njeno pravo veta u Savetu bezbednosti UN, a Putin bi mogao da ne podrži sporazum koji Srbiju još više učvršćuje na putu integracije ka EU“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar