U trendu

Bećaj: Argumenti, a ne snaga mišića odlučujući za stav o korekciji granica

Prištinski politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da će eventualna promena suprostavljenih stavova SAD i Nemačke o korekciji granica izmedju Srbije i Kosova i o pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa zavisiti od snage argumenata i medjusobnih interesa koje su obe strane predstavile tokom telefonskog razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsednika Donalda Trampa.

„Verujem da pitanje promene stavova zavisi od stepena argumenata i međusobnih interesa a ne od ‘mišića’ bilo koje strane“, izjavio je Bećaj za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, ako se obe strane dogovore o korekciji granica „ne samo da će sedam godina dijaloga biti nepotrebno, već bi i rešenje moglo imati destabilizirajuće posledice“.

„U sadašnjoj konstelaciji snaga u Skupštini Kosova, ali i posle eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora, teško je da će takav sporazum biti usvojen, zato što se sporazumu protivi opozicija, dok aktuelna vlast nema neophodnih 80 glasova za ratifikaciju“, kazao je Bećaj i dodao da „ako se ima u vidu dosadašnje ponašanje poslanika, jedno je sigurno – od njih se može očekivati bilo šta“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Donald Tramp razgovarali su juče telefonom, a medju temama razgovora bio je i Zapadni Balkan, rekao je portparol kancelarke Merkel Štefen Zajbert, koji nije saopštio nikakve detalje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.