U trendu

DS: Djordjevićeve i Dikovićeve izjave su uvreda za sva vojna lica

Predsednik odbora Demokratske stranke (DS) za odbranu, bezbednost i vanredne situacije  Sreto Malinović ocenio je danas da su izjave ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije (VS) o stanju vojnog školstva u vreme mandata tadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca uvreda za sva profesionalna vojna lica koja su radila, školovala se i usavršavala na Univerzitetu odbrane.

U pisanoj izjavi, general avijacije u penziji Malinović je ocenio da se aktuelna vlasti služi neistinama kako bi opravdala neuspehe u vodjenju države i dovodjenja sistema odbrane, standarda i statusa pripadnika Vojske na najniži nivo u istoriji vojske u Srbiji.

Ministar odbrane Zoran Djordjević izjavio je juče u Pančevu, komentarišući tvrdnje koje je Šutanovac objavio u nedeljniku NIN da je vojno školstvo uništeno, da se stanje u toj oblasti izuzetno popravilo od 2012. godine i da su danas svi smerovi akreditovani a školstvo modernizovano. On je dodao da su do 2012. godine polaznici vojnog školstva učili iz knjiga iz vremena SFRJ, a da je situacija danas mnogo bolja i da više ne uče iz skripti, već ministarstvo nabavlja novu literaturu. 

Načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković rekao je da je vojno školstvo u Srbiji poboljšano i „koncipirano u skladu sa potrebama ministarstva i vojske“ a da su ranije u jedinice dolazili ljudi koji nisu bili spremni za svoje dužnosti.

Malinović je rekao da se obradovao kada je video da „pomoćnik predsednika Vlade za poslove odbrane“ Zoran Djordjević čita i NIN ali da misli da je pokazao da ne razume ni tematiku ni sistem odbrane „u koji je očigledno zalutao“, uprkos tome što je završio Visoke studije bezbednosti i odbrane.

„Tvrdnje Djordjevića o neverifikovanim diplomama, netransparentnom finansiranju i nedefinisanim statusima usavršavanja predstavljaju uvredu za sva profesionalna vojna lica koja su radila, školovala se i usavršavala na Univerzitetu odbrane. Diplome ovih ustanova su vredne i cenjene upravo onoliko koliki rad stoji iza njih, a svi znamo kolika su bila odricanja i trud iza svake pojedinačne diplome. Sasvim sigurno nemerljivo veći od njihovih sumnjivo stečenih diploma“, izjavio je Malinović.

Malinović je dodao da Diković svojim izjavama nastavlja da „brani neodbranive poteze vlasti“, kako bi na svaki način odgodio penzionisanje.

„Iako bi trebao predstavljati svojevrsnu instituciju u ovoj zemlji, načelnik Generalštaba nastavlja da nas neprijatno iznenadjuje imputiranjem nesposobnosti mladim oficirima koji su završavali školovanje u vreme dok je ministar odbrane bio Šutanovac. Posle helikopterske tragedije u kojoj je tragikomično odstatirao u kukuruzu, netaktičnog odnosa prema zahtevima i rukovodstvu Vojnog sindikata, Diković je iskoristio i ovu priliku da pokaže kako mu je uloga komandanta odbrane nasipa bila s pravom dodeljena“, naveo je Malinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.