Inicijativa: Vučić i Brnabić da objasne kakvu Srbiju žele

Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva da pravosudni organi krivično procesuiraju, a izvršna vlast nedvosmisleno osudi postupke poslanice Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete, kao i lidera SRS Vojislava Šešelja koji na najgnusniji način nipodaštavaju žrtve i vredjaju porodice žrtava javnim negiranjem genocida u Srebrenici.

„Takav izraz zla ove nedelje sumiran je u tvitu Vjerice Radete, koja je likujući nad smrću Hatidže Mehmedović, predsednice Udruženja Majki Srebrenice, ponovila stare radikalske mantre da je pomenuto udruženje ‘biznis udruženje’, a sinovi i muž preminule Hatidže zapravo živi ljudi bez obzira što su njihovi posmrtni ostaci pronadjeni u nekoliko masovnih grobnica“, navedeno je u saopštenju Inicijative.

Inicijativa je saopštila da ostaje pri svojim ranijim zahtevima i od Skupštine Srbije zahtevama prestanak poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju u Skupštini kao osudjenom ratnom zločincu, prestanak svih funkcija Vjerici Radeti i prestanak mandata skupštini.

Oni traže i izmenu Deklaracije o Srebrenici tako da se zločini u Srebrenici nazovu pravom pravnom kvalifikacijom – genocid i izmenu Krivičnog zakonika Srbije tako da se ne mogu negirati ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid na osnovu presuda svih medjunarodnih sudova uključujući i aktuelne, ali i rad Niberškog suda, a ne samo na osnovu pravnosnažnih presuda suda u Srbiji ili Medjunarodnog krivičnog suda.

Od republičkog javnog tužilaštva Inicijativa zahteva pokretanje krivičnog postupka protiv Vjerice Radete i Vojislava Šešelja na osnovu izjava i medijskih istupa od početka 2018. godine posebno imajući u vidu tvit Vjerice Radete od 23. jula, kao i učešće Vojislava Šešelja u emisji „Ćirilica“ na Happy televiziji pod nazivom „Istina i mit u Srebrenici – 23 godine kasnije“ od 9. jula 2018.

Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Ane Brnabić zahtevaju da jasno kažu da li podržavaju „zlo“ poput izrečenog u tvitu Vjerice Radete ili da izraze poštovanje prema borbi porodica žrtava za istinu i pravdu o genocidu u Srebrenici, koju je do poslednjeg dana vodila Hatidža Mehmedović.

„Trećeg puta ovde nema. Ćutanje ili ignorisanje ove pojave nisu ilustracija nikakve neutralnosti već prećutna podrška koja se glasno čuje i dodatno otvara put za glorifikaciju zločina i nekažnjivost zločinaca“, ocenjuju iz Inicijative.

Iako su ovaj čin osudili ministar u Vladi Rasim Ljajić, čija stranka je predložila i ulicu u Novom Pazaru u znak sećanja na Hatidžu Mehmedović, zatim ministarka Zorana Mihajlović i predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković, smatramo da osudu nipodaštavanja žrtava mora pratiti nedvosmislena osuda od strane predsednice Vlade Ane Brnabić, kao i od predsednika Srbije Vučića, koga je u Srebrenici 11. jula 2015. godine dočekala upravo Hatidža Mehemedović i simbolično mu okačila Srebrenički cvet kao simbol sećanja na žrtve.

Inicijativa navodi da pomenuti tvit Vjerice Radete nije izolovani incident već „vrhunac kampanje“ koju SRS predvodjena Vojislavom Šešeljem vodi od nastanka stranke, ali posebno od 11. aprila ove godine, od kada je Šešelj pravosnažno osudjeni ratni zločinac, te on i njegova stranka koriste svaku priliku (od Hrtkovaca, Festivala „Miredita-dobar dan“, revizije postupka ubicama premijera Zorana Djindjića, komemoracije Srebrenice, presude za pobunu JSO) da ponovo afirmišu politiku zločina u srpskom društvu koristeći se govorom mržnje kako bi negirali počinjene ratne zločine.

Kako navode, ono što još više zastrašuje od takvih postupaka radikala jeste „prećutna podrška“ vladajuće koalicije koja ili „ćuti u tonu Vulinovog ‘tihog ponosa’ ili mlako i sporadično reaguje“.

Inicijativa zahteva jasnu osudu aktuelne izvršne vlasti za ratne zločince i negatore ratnih zločina, a kako istiću „pravi test potvrde da su se predstavnici vlasti odmakli od ‘Bulevara Ratka Mladića’ mora biti osuda politike osudjenog zločinca Vojislava Šešelja povodom tvita eksponenta takve politike, Vjerice Radete“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike