U trendu

Jevtić: Uhapsiti za primer napadača na novinarke u Kosovskoj Mitrovici

Potpredsednik vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić izjavio je danas da napadači na novinarke Kosseva i Radio Beograda treba odmah da budu uhapšeni, jer je njihov identitet poznat.

„Policija mora odmah da ih privede pravdi, kako bi poslužili kao primer svima onima koji se odluče na ovakav korak“, ocenio je Jevtić u saopštenju i dodao da novinari, ni bilo ko drugi ne treba da budu mete samo zao što su Srbi.

Novinarke Kosseva i Radio Beograda napadnute su ranije danas fizički i verbalno, dok su pratile posetu direktora Kancelarije za KIM Marka Djurića Kosovskoj Mitrovici.

Njima je prišao mladić koji je govorio albanski jezik, odgurnuo jednu od novinaraki i zapretio da prekinu snimanja.

Jevtić je tim povodom istakao da je pravo na slobodan rad jedno od osnovnih ljudskih prava, i da se mora poštovati svuda.

„Činjenica je da su novinari obavljali svoj posao i da nisu ugorzili nikoga svojim radom. Upravo zbog toga ovaj incident ozbiljno zabrinjava. Lično ću uložiti svoj autoritet svuda tamo gde bude trebalo da se o ovom i sličnim incidentima razgovara unutar institucija, i od svih nadležnih tražiti više zalaganja u zaštiti novinara“, rekao je Jevtić.

On je kazao i da nisu zaboravljeni raniji napadi na novinare, poput napada na ekipu RTK2, ekipu TV Most, kao ni nestali i ubijeni novinari Radio Prištine Djura Slavuj i Ranko Peranić, novinari prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike Ljubomir Knežević, Aleksandar Simović, Marjan Melonašij i Momir Stokuća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.