U trendu

Junker: Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom uslov za liberalizaciju viza

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas poslanike Skupštine Kosova da ratifikuju sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom koji je preduslov za ukidanje viza (ulazak na Šengen listu) za gradjane Kosova.

„Suštinski je da vaša zemlja brzo izglasa razgraničenje (demarkaciju), koja je suštinski, nezaobilazni korak ka liberalizaciji viza, od čega će koristi imati vaši sugradjani Albanci i Srbi“, rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Prema njegovim rečima, borba protiv kriminala i korupcije treba da se produbi i dodao da nije zadovoljan što su gradjani Kosova jedini u Evropi koji ne mogu da putuju bez viza.

Govoreći o strategiji proširenja EU na Zapadnom Balkanu Junker je kazao da je njen cilj produbljivanje reformi i saradnje Zemalja zapadnog Balkana.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Evropske komisije je rekao da odnosi dve strane treba da udju u novu fazu u kojoj Srbi i Albanci treba da se pomire na putu ka EU.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da prisustvo trojice najviših evropskih zvaničnika predstavlja nepokolebljivu podršku EU Kosovu i državama Zapadnog Balkana.

On je zahvalio EU koja je shvatila značaj razvoja svih zemalja zapadnog Balkana.

Kosovo je prema njegovim rečima snažno opredeljeno da dobije status kandidata za članstvo u EU.

On je dodao da dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nema alternativu i zahvalio visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini na strpljenju i odlučnosti u tom procesu.

„Dijalog je vrlo težak proces, ali ostaje jedini put za Kosovo i Srbiju“, kazao je Tači i dodao da će se taj proces okončati pravno-obavezujućim sporazumom.

„Mi ne tražimo, niti očekujemo prečucu za učlanjenje u EU, ali tražimo da se cene naše angažovanje i napori“, rekao je Tači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.