U trendu

Poverenik: Dobra reakcija MUP Srbije zbog F dijagnoze

Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da je primio izjašnjenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije o aktivnostima u vezi sa obradom podataka o osobama sa „F“ dijagnozom, bez valjanog pravnog osnova i da je ta reakcija dobra i ispravna.

Izjašnjenje MUP-a je stiglo posle upozorenja koje je Poverenik prošlog meseca, posle nadzora, uputio MUP-u.

Ranije je kikindska policije od tamošnje bolnice tražila dostavljanje podataka gradjana koji se leče na osnovu zdravstvene šifre „F“.

Poverenik ocenjuje kao dobru i ispravnu reakciju to što su, kako u izjašnjenju MUP-a stoji, „preduzete aktivnosti da se otklone uočene nepravilnosti kroz izradu obavezne instrukcije“.

Naglasio je i da je veoma važno da ta obavezna instrukcija bude pripremljena i da njena primena počne što pre, i tako omogući „prevazilaženje značajnog broja problema nasledjenih iz prošlosti, a predugo tolerisanih“.

Poverenik je upozorio da je za rešavanje svih otvorenih problema u vezi sa obradom podataka o ličnosti, kako u oblasti unutrašnjih poslova, tako i generalno, „nužna potpuna, korenita promena odnosa svih nadležnih, a pre svega Vlade Srbije prema veoma lošem stanju u ovoj oblasti i prema neshvatljivom kašnjenju u preduzimanju zakonodavnih aktivnosti potrebnih da se ona uredi na adekvatan način“, naveo je Šabić.

Poverenik podseća da je MUP, još 2014. počelo rad i izradio, uz dobru saradnju sa Poverenikom, Nacrt zakona o evidencijama i obradi podataka, da bi se donošenjem tog zakona otklonile sve teškoće u sprovodjenju i izvršavanju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Naveo je u saopštenju da do danas procedura usvajanja tog zakona nije sprovedena i ukazao da postoji još drastičniji primer: „To je ‘aktivnost’ na donošenju novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U tu svrhu, još sredinom 2012. formirana je vladina medjuresorska radna grupa, ali je i posle 5 godina ‘rada’ izostao bilo kakav efekat“, rekao je on.

Poverenik je podseti da je nedavno, uz podršku najvećeg dela kompetentnih subjekata civilnog sektora i struke, Vladi stavio na raspolaganje novi Model zakona o zaštiti podataka o ličnosti, u najvećoj mogućoj meri usaglašen i sa Opštom uredbom EU.

Poverenik apeluje na nadležne da bez odlaganja preduzmu aktivnosti na usvajanju zakona koji su neophodna pretpostavka za to da se stanje u oblasti zaštite podatka o ličnosti „podigne na bar minimalno prihvatljiv nivo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.