U trendu

Poverenik pripremio model novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pripremio je model novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti i stavio ga Vladi na raspolaganje.

„Poverenik je, iako to nije njegova obaveza, pripremio Model i stavio ga na raspolaganje Vladi, sa željom da doprinese bržem, inače odavno neophodnom uspostavljanju savremenog normativnog okvira, usaglašenog sa standardima koji važe u zemljama Evropske unije“, navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, potreba donošenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti je već dugo vremena evidentna, i bar „na papiru“ nesporna, budući da radna grupa Vlade Srbije formirana s tim zadatkom, postoji od 2012. godine.

Poverenik je izrazio nadu da se neće ponoviti iskustvo od pre tri godine kada je takodje pripremio i stavio Vladi na raspolaganje kompletan Model novog zakona, a Vlada, u Akcionom planu za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU, utvrdila da će novi zakon biti donet do kraja 2015. godine i da će osnovu predstavljati taj model.

„Medjutim, zakon ipak nije donet, pa je tada, tako, Akcioni plan za Poglavlje 23, usaglašen sa EU, prekršen i pre nego što je Poglavlje otvoreno“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je u medjuvremenu „realni kontekst značajno izmenjen“ i da je Evropska unija dobila Opštu uredbu o zaštiti podataka o ličnosti.

„To je podrazumevalo dodatni rad na modelu zakona i model koji je ovom prilikom dostavljen i stavljen na raspolaganje, je u najvećoj mogućoj meri usaglašen i sa Opštom uredbom“, navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je da je u dvomesečnoj javnoj raspravi koju je Poverenik povodom modela zakona sproveo, ostvarena dobra saradnja i razmena mišljenja sa brojnim relevantnim subjekatima iz civilnog sektora.

Grupa nevladinih organizacija nedavno je i formalno uputila Vladi Srbije inicijativu za brzo donošenje zakona, sa modelom koji je Poverenik pripremio, kao osnov.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je uputio je danas i pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić u kome se izmedju ostalog navodi da „važeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ne sadrži čak ni minimalne odredbe koje bi se odnosile na nekoliko, sa stanovišta obrade podataka o ličnosti, veoma važnih i delikatnih oblasti“.

„Usled toga, već dugo vremena, praktično svakodnevno, se suočavamo sa činjenicom da je veoma teško, često i nemoguće obezbediti nesmetano uživanje prava na zaštitu podataka o ličnosti u svim oblastima života. Poverenik je već nebrojeno mnogo puta javno ukazivao na ovaj problem, inicirao njegovo rešavanje, uključujući i dostavljanje Vladi normativno artikulisanih rešenja u pojedinim oblastima, ali je odgovarajuća reakcija nadležnih svaki put izostajala“, navedeno je u pismu.

Dodaje se i da zaštitu podataka o ličnosti imperativno nalažu interesi gradjana Srbije, ali da je to i trajan zadatak u pregovorima sa Evropskom unijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.