U trendu

Tramp pisao Tačiju: Ugostiću Vas i Vučića u Beloj kući da proslavimo istorijski sporazum

Američki predsednik Donald Tramp je u pismu predsedniku privremenih prištinskih institucija, Hašimu Tačiju, pozdravio napore Prištine za, kako navodi, pomirenje sa Srbijom i poručio da bi bio veliki neuspeh ne iskoristiti ovu jedinstvenu priliku sa postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Pismo Trampa Tači je, uz određene komentare, objavio na svom Fejsbuk profilu.

Liria dhe pavarësia e Kosovës, janë rezultat i luftës sonë të drejtë dhe përkrahjes së aleatëve tanë strategjikë…

Gepostet von Hashim Thaçi am Dienstag, 18. Dezember 2018

Ocenivši da bi neuspeh bio tragičan korak unazad, Tramp je poručio da ohrabruje Tačija i čelnike Kosova da iskoriste, kao kaže, ovaj jedinstveni trenutak da budu ujedinjeni tokom nastavka dijaloga, kao i da se suzdrže od akcija koje bi mogle otežati donošenje sporazuma.

Tramp je podsetio da su SAD mnogo učinile za uspeh Kosova, kao, kako je naveo, nezavisne i suverene zemlje.

Uz želje za dalji razvoj Kosova, Tramp je naveo i da su SAD spremne da pomognu u postizanju sporazuma sa Beogradom, koji bi, kako je naveo, bio u obostranom interesu.

Tramp je naveo da, kada se to dogodi, očekuje Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beloj kući da taj, kako je naveo, istorijski trenutak zajedno proslave.

Tači je u komentaru pisma naveo, između ostalog, da su sloboda i nezavisnost Kosova rezultat fer rata i podrške kosovskih strateških međunarodnih saveznika.

„Realizacija naših ciljeva za članstvo u NATO, EU i UN je nemoguća bez stalne podrške međunarodne zajednice Kosovo je blagoslovljeno uživalo u podršci SAD i podršci američkog naroda. Naša saradnja i prijateljstvo je trajno i uzajamno. Ali moramo znati da sačuvamo i ojačamo ovo partnerstvo koje imamo. Poštovanje i pomoć mora biti uzajamna, a ne jednostrana“, naveo je Tači.

On je poručio da je stoga obaveza Kosova da pozitivno odgovori na pozive i prijateljske zahteve koji, kako je rekao, dolaze iz SAD.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.