U trendu

UNS: BIA da objasni zasto su novinari bezbednosna smetnja

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da objasni zašto su novinari kojima je danas zabranjeno da prisustvuje obeležavanju dana BIA „bezbednosna smetnja“. 

Ranije danas je novinarka KRIK-a Vesna Radojević objavila na tviter nalogu da joj je rečeno da nema „bezbednosnih uslova“ da izveštava sa dogadjaja kome su prisustvovali najviši državni funkcioneri, a novinar „Politike“ Dušan Telesković objavio je da mu nije dozvoljeno da prisustvuje prijemu.

Kako navodi UNS, novinarima Vesni Radojević i Dušanu Teleskoviću je na vratima Agencije rečeno da ne mogu da prisustvuju obeležavanju dana BIA jer „postoje bezbednosne smetnje“, a BIA je kao razlog za nedozvoljavanje njihovog ulaska navela da je to kašnjenje i da je trebalo da dodju na vreme. 

Iz UNS-a dodaju da su odredjene novinarske ekipe puštane na dogadjaj i znatno kasnije od vremena naznačenog na pozivnici.

„Podsećamo da Zakon o javnom informisanju propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja i tražimo da novinarima i medijskim radnicima BIA omogući da posao nesmetano obavljaju u javnom interesu“, naveli su u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.