U trendu

Vojska spremna da brani sever KiM

Vojska Srbije upozorila je komandu KFOR-a da neće biti samo nemi posmatrač ukoliko na severu Kosova i Metohije dođe do ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva.

Da u Beogradu postoji snažna volja da u slučaju eskalacije nasilja u pokrajini zaštiti svoj narod nije novost za međunarodne snage u Prištini. Prema saznanjima „Novosti“, vojni vrh Srbije o svojoj rešenosti da obezbedi sigurnost svojih građana redovno je obaveštavao i sve prethodne komandante KFOR-a.

– Komandi međunarodnih snaga u Prištini u više navrata jasno smo stavili do znanja da su obavezni da održavaju red i mir i vode računa o bezbednosnoj situaciji srpskog naroda. Naša poruka bila je da se bilo kakvo nasilje nad Srbima, po ugledu na pogrom 2004. godine, neće dozvoliti – kaže sagovornik „Novosti“ iz vojnog vrha.

Ovo upozorenje Beograda posebno dobija na značaju u vreme pojačanih napetosti izazvanih atentatom na Olivera Ivanovića, ali i političkih i bezbednosnih napetosti na Kosovu. Ovih turbulencija nije pošteđen ni KFOR, koji čini jedinu legitimnu vojsku u pokrajini.

Na procepe u okviru međunarodnih snaga na KiM, ali i fragmente opasnih planova ukazao je i predsednik Republike Aleksandar Vučić:

– Postoji ideja u okviru jedne zemlje unutar KFOR-a da prekine kontrole administrativne linije sa vojskom Srbije. U patrole sve češće vode i pripadnike takozvane vojske Kosova. Upozoravam sve da ni ne pokušavaju da ovu situaciju iskoriste da uvedu KBS na sever za konačno otimanje onog što pripada srpskom narodu – ukazao je, ne otkrivajući detalje, predsednik Vučić.

Da su oružane snage spremne za sve aktuelne izazove potvrdili su juče u Raški ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković. Posle obilaska pripadnika Druge brigade VS i Kopnene zone bezbednosti, oni su poručili da naša vojska budno prati dešavanja u okruženju i da je osposobljena, naoružana i spremna da sprovede svako naređenje vrhovnog komandanta i državnih organa na odbrani teritorije i ustavnog poretka Srbije.

Komentarišući pretnju šefa prištinskog parlamenta Kadrija Veseljija da će u slučaju pokušaja Srbije da se vrati na Kosovo Albanci doći do Niša, ministar Vulin je građanima poručio da zbog tih reči „ne treba ni na sekund da se zabrinu“. Za Prištinu i međunardonu zajednicu, međutim, imao je drugačiju poruku:

– Bezbednost i mir prepustite nama, Vojsci Srbije, državi i njenim organima. A vi formirajte Specijalni sud za zločine OVK i Zajednicu srpskih opština. To je odgovor koji od vas očekujemo na pretnje teroriste Veseljija.

Nedavne izjave albanskog premijera Edija Rame o Srbiji, u kontekstu Kosova i Makedonije, pune su nečega što bi moglo da izazove nove etničke sukobe na Balkanu i ugrozi teritorijalni integritet više država u regionu, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

– Obratili smo pažnju na izjave albanskog premijera Edija Rame od 14. januara, koje se tiču umešanosti njegove Socijalističke partije u proces nastanka OVK i bitke za Kosovo u susednoj Srbiji, kao i o doprinosu ove stranke u procesu usvajanja Zakona o upotrebi jezika u Makedoniji, kojim je albanski jezik dobio status drugog zvaničnog jezika – navodi se u saopštenju ruskog MSP.

Rama je ranije izjavio da njegova stranka „ne menja stav o nacionalnim interesima, ni u trenutku kada je formirana OVK i kad je održana bitka za Kosovo“:

– Ova partija se nije i neće promeniti svoje stavove kad je u pitanju nacionalni interes u odnosima sa svim susedima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (9)