U trendu

Ambasada SAD u BiH, OEBS i Helsinški odbor osudili napade

SARAJEVO – Američka ambasada u Sarajevu ocenila je da su neprihvatljivi nedavni fizički napadi na novinare u BiH i poručila da snažno brani pravo novinara da izveštavaju bez straha od odmazde.

„Nedavni fizički napadi na (novinara bijeljinske BN televizije) Vladimira Kovačevića, novinare redakcija Klix.ba, Al Džazira Balkans i BHRT su neprihvatljivi. Mi snažno branimo pravo novinara da izveštavaju bez straha od odmazde. Kada su novinari ućutkani, društvo pati“, poručila je ambasada na svom nalogu na Tviteru.

Helsinški odbor za ljudska prava takođe je najoštrije osudio napad na Kovačevica, koji je pretučen sinoć u Banjaluci, poručivši da zahteva i očekuje od nadležnih institucija da otrikriju počinioce i motive tog „brutalnog napada“, prenosi N1 za BiH.

„Sloboda medija i sloboda izražavanja mišljenja su temeljne vrednosti u demokratskom društvu i nedopustivo je da, na bilo koji način, mediji i novinari budu pod pritiskom, pretnjama i različitim oblicima zastrašivanja i ometanja u radu. Neophodno je da se u Republici Srpskoj, odnosno u BiH, omogući nesmetani istraživački rad novinara i medija u skladu sa najvišim međunarodnim standardima slobode na koje se BiH obavezala“, saopšteno je iz tog odbora.

Predstavnik OEBS za slobodu medija Harlem Dezir i šef Misije OEBS u BiH, Brus Berton su, takođe, oštro osudili „brutalni napad“ na Kovačevića.

Dezir je pozvao vlasti u BiH da hitno istraže napad i odgovorne izvedu pred lice pravde, dok je Breton pozvao nadležne vlasti da osiguraju novinarima rad u bezbednim uslovima.

Novinar bijeljinske BN televizije pretučen je sinoć u Banjaluci, a kako je rekao za „Nezavisne novine“, iz mraka su mu prišla dva nepoznata muškarca sa kapuljačama na glavi i počela da ga tuku palicama na izvlačenje.

Incident se, kako se navodi, odigrao u banjalučkom naselju Obilićevo.

Klix.ba dodaje da su njihovi novinari i novinari Al Džazira Balkans napadnuti prilikom protesta veterana u Sarajevu.

Navodi i da je kombi BHRT-a oštećen, a vozač povređen prilikom napada maskirane grupe u Konjicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.