U trendu

Atina napravila ustupke po pitanju imena Makedonije

Grčki mediji tvrde da je Atina napravila ustupke po pitanju imena Makedonije i odustala je od zahteva da novo ime Makedonije mora da bude na makedonskom jeziku.

Mediji najavljuju mogući sastanak nakon uskršnjih praznika premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Cipras i Zoran Zaeva.

Za taj ustupak, kako tvrde grčki mediji, Atina traži promenu Člana 49. makedonskog Ustava, koji glasi: „Republika (Makedonija) brine za status i prava osoba koje pripadaju makedonskom narodu u okolnim zemljama, kao i za Makedonce u dijaspori, pomaže njihovom kulturnom razvoju i podstiče veze sa njima. Republika brine za kulturna, ekonomska i društvena prava građana Republike u inostranstvu“.

MIA navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da ukoliko dođe do značajnog napretka u pregovorima o imenu Makedonije, koji su juče nastavljeni u Beču, postoji mogućnost da će se premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, sastati nakon uskršnjih praznika.

Posrednik Ujedinjenih nacija Metju Nimic saopštio je u petak posle razgovora sa šefovima diplomatija Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko imena da nerešena pitanja i dalje ostaju i da će se razgovori nastaviti.

„Ono što mogu da kažem jeste da ima teških pitanja koja moraju da budu rešena, ali po mom mišljenju, postoji veliki napredak u različitim pitanjima“, rekao je Nimic posle sastanka u Beču, prenosi Rojters.

On je ocenio da konstruktivni sastanci kojih će biti ubuduće pružaju povod za optimizam u budućnosti.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas rekao je posle razgovora da se nada da će na sledećem takvom sastanku postojati spremnost za veliki korak.

„Gledali smo detalje, tačke o kojima se slažemo i one oko kojih se ne slažemo. Identifikovali smo glavne probleme za svaku stranu i nadam se da ćemo na našem sledećem sastanku biti spremni da preduzmemo veliki korak“, rekao je ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas za grčku televiziju ERT, prenosi ANA.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov ocenio je da je sastanak doneo uslovni napredak.

„Uslovni napredak je postignut u pregovorima o imenu zato što kako napredujemo prolazimo kroz sve teža pitanja. I sa naše strane i sa njihove strane ima dosta za razmišljanje“, rekao je on, prenosi MIA.

(Tanjug)

1 komentar
  1. B

    Sa YouTube-a sam skinuo narodnu pesmu „Makedonsko devojce“ i pesmu „Makedonija“ od grupe Time. Za svaki slucaj. Ko zna kako ce se te pesme sutra zvati…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike