Borelj s Dodikom o teškim uslovima za migrante u BiH

BRISEL, 11. januara ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žospe Borelj razgovarao je danas telefonom sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uslovima u kojima se nalaze stotine migranata u BiH, saopšteno je u Evropskoj službi za spoljne poslove.

U EEAS naglašavaju da je EU više puta zatražila od vlasti u BiH da hitno unaprede svoje aktivnosti na rešavanju ”teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu” i da pruže osnovne uslove za život migrantima koji i dalje spavaju na hladnom u ekstremnim vremenskim uslovima.

„Visoki predstavnik Borelj je u razgovoru podsetio predsednika Dodika na punu posvećenost EU pružanju podrške BiH za smešataj migranta, za šta je do sada izdvojeno više od 88 miliona evra. On je pozvao vlasti BiH da rade na održivim rešenjima, a posebno na otvaranju prihvatnih centara koji će biti ravnomernije raspoređeni na celoj teritoriji BiH“, navodi se u saopštenju.

U EEAS dodaju da je šef diplomatije EU poručio Dodiku da bi neuspeh u rešavanju potreba migranata imao ozbiljne posledice po ugled Bosne i Hercegovine.

”EU računa na one koji su na funkciji u zemlji da preuzmu punu odgovornost, hitne mere i preduzmu sve što je potrebno za pružanje neposredne pomoći i rad na dugoročnim rešenjima”, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.