Dnevni avaz: BiH izručuje Turskoj pristalice Fetulaha Gulena

Na desetine turskih državljana koji žive u BiH pod lupom su bezbednosnih i policijskih agencija u BiH, jer su iz Turske stigli zahtevi za njihovo izručenje, zbog sumnji da su poklonici Fetulaha Gulena, preneo je sarajevski Dnevni avaz.

Gulena turske vlasti smatraju odgovornim za poslednji pokušaj puča u Turskoj, a njegovu organizaciju nazivaju terorističkom.

Očekivanja da će BiH u potpunosti zabraniti delovanje pristalica Gulena, izrazio je i tokom prošlosedmične posete Sarajevu turski premijer Binali Jildirim.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je sve više zahteva bosanskim vlastima iz Turske da se državljanima te zemlje, koje optužuju za pokušaj državnog udara, otkaže gostoprimstvo u BiH.

On je potvrdio da su nadležne policijske agencije BiH i druge službe sprovodile odredjene aktivnosti i pre posete turskog premijera BiH.

„Mogu reći da postupamo već duže vreme, preduzimamo odredjene radnje, ali to je u operativnom domenu i ne mogu iznositi detalje. Jedino mogu reći da mi imamo naše zakone po kojima postupamo i uzimamo u obzir sve činjenice, bez obzira na to šta koja zemlja od nas očekuje ili traži“, kazao je Mektić.

Dnevni avaz, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da su na listi osoba čije izručenje traži Turska, prvenstveno njeni državljani koji su širom BiH bili na čelu odredjenih firmi i obrazovnih institucija.

Neki od njih deportovani su u Tursku, a oni koji nisu, a imali su u vlasništvu firme u BiH, suočeni s različitim pritiscima masovno ih zatvaraju.

O kakvim se pritiscima radi, najbolje ilustruje slučaj obrazovnih institucija u BiH koje su dovodjene u vezu s Gulenom, ističe list i dodaje da su u poslednjih nekoliko meseci skoro sve preimenovane i promenile su vlasnike.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike