General Sulejmani ratovao protiv Srba u Bosni, njegovi vojnici počinili najmonstruoznije zločine

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, za vreme građanskog rata u BiH, kao načelnik Centra za bezbednost Zenice sreo se sa nedavno ubijenim iranskim generalom Kasemom Sulejmanijem, pišu Novosti.

„Džaferović, koji je poznat po tome da je za vreme rata izdavao i bosanska dokumenta pripadnicima zloglasnog odreda „El mudžahedin“, susreo se i bio je u koordinaciji sa iranskim generalom Sulejmanijem, gde god je trebalo da učestvuju pripadnici Iranske revolucinarne garde u napadima na srpske položaje i zločinima nad Srbima“, tvrde za taj list diplomatski izvori u Sarajevu.

Prema navodima izvora, Sulejmani, vođa elitnog odreda Kuds Iranske revolucionarne garde, jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka koji je nedavno ubijen u vazdušnom napadu SAD u Iraku, učestvovao je i lično u građanskom ratu u BiH 1993. i 1994. godine, kada se i susreo sa Džaferovićem, a u maju 1992. godione u takozvanoj Armiji BiH imao je 20 specijalaca iranske vojske, koji su napadali srpske položaje.

Boravak u BiH Sulejmani je obrazlagao svojom poznatom izrekom „gde god je muslimanima potrebna pomoć, ja sam tu“.

Tako je Iranska revolucionarna garda, zahvaljujući generalu Sulejmaniju, bila prva inostrana paravojna formacija koja je početkom 1992. godine dospela u BiH i narednih ratnih godina činila najmonstruoznije zločine nad Srbima, navode Novosti.

„Sulejmani je bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsecajući im glave, sa čim je Džaferović bio upoznat, ali nije preduzeo ništa da se počinioci tog gnusnog čina privedu pravdi“, tvrde izvori lista.

Za vreme rata Sulejmani je u BiH, kako tvrde diplomatski izvori, došao kao i ostali pripadnici Iranske revolucionarne garde, preko luke Ploče, a bili su stacionairani u Kaknju, Visokom, Travniku, Zenici, Fojnici i na Igmanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.